Dark
Light

Spoorwegmuseum krijgt stationschefwoning

Auteur:
1 minuut leestijd
De stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)
De stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)

Aankomende maandag wordt bij het Spoorwegmuseum in Utrecht de eerste steen gelegd voor de herbouw van de stationschefwoning uit Bilthoven.

Het huis dat in Bilthoven sinds 1900 dienst deed als woning voor de stationschef moest vorig jaar wijken voor de aanleg van een onderdoorgang bij het spoor.

Dankzij inspanningen van buurtbewoners en de medewerking van ProRail en de gemeente De Bilt kon het huisje verhuizen naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De karakteristieke elementen van het huis zijn bewaard waardoor de woning nu weer opgebouwd kan worden op het terrein van het museum.

Stationschef

De stationschefwoning in Bilthoven deed tot de jaren zestig dienst als woning voor de stationschef van het toenmalige station De Bilt. Door de technologische ontwikkelingen werden de functie van stationschef steeds meer overbodig. Na het vertrek van de laatste stationschef is het huis tot begin 2011 bewoond door huurders. Tot dat moment was het nog onzeker of het huisje kon blijven staan in Bilthoven of dat het gedemonteerd zou worden.

Een burgerinitiatief werd op touw gezet om het huis bij het station van Bilthoven te laten staan. Er werd gekeken of het huis een nieuwe plek in de omgeving van het station kon krijgen, maar dat was niet mogelijk. In 2012 werd bekend dat de woning definitief moest het wijken voor de onderdoorgang.

Stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)
Stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)

Uiteindelijk werd ervoor gekozen het huis te demonteren en karakteristieke elementen als de houten wenteltrap, de veranda en de dakpannen te bewaren. Zodoende kan het huis nu in oude stijl weer worden opgebouwd.

Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum:

“Met dit monumentale pand kunnen we de geschiedenis van het spoor laten voortleven. Niet alleen is het een prachtig gebouw, het is ook nog eens beeldbepalend voor de stations uit vroeger tijden. De stationschef woonde vroeger in de buurt van het station en kon op die manier dag en nacht toezicht houden. De stationschefwoning herbergt daarmee een zekere symboliek uit vroeger tijden. Als museum zijn we blij dat we dit stukje geschiedenis uit Bilthoven bij ons kunnen huisvesten.”

Het pand gaat gebruikt worden als ruimte voor zakelijke bijeenkomsten.

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×