Stationschefwoning Bilthoven te bewonderen in Spoorwegmuseum

In het Spoorwegmuseum in Utrecht is sinds deze week de stationschefwoning uit Bilthoven te zien voor het publiek. Het monumentale huis uit 1900 moest wijken voor de spoortunnel bij station Bilthoven, maar bleef na protest van bewoners toch behouden.

Besloten werd om het gebouw helemaal af te breken maar de karakteristieke elementen als de houten wenteltrap, de veranda en de dakpannen te bewaren. Hierdoor kon de woning in oude stijl worden herbouwd in het Spoorwegmuseum.

Vroeger stonden dit soort huisjes overal in Nederland langs het spoor. Het was normaal dat de stationschef op zijn werkplek woonde, zodat hij 24 uur per dag beschikbaar was voor toezicht. Door technologische ontwikkelingen werd de functie overbodig.

De stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)
De stationschefwoning uit Bilthoven (Spoorwegmuseum)

De werkzaamheden aan de woning duren nog tot half mei. De woning is dan weer in geheel oude staat hersteld. Het huis krijgt zijn originele kleuren terug en daarnaast wordt de oude trap geheel gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: