Dark
Light

Foto’s van Utrecht rond 1890, in kleur

Auteur:
1 minuut leestijd
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890

In de jaren negentig van de negentiende eeuw was fotochromie erg populair. Hierbij werden negatieven van zwart-witfoto’s met behulp van lithografiestenen ingekleurd. In deze jaren bestond de kleurenfotografie al wel, maar het was nog uiterst duur om echte kleurenfoto’s te laten maken. Fotochromie was veel goedkoper. Rond 1890 werden ook in Utrecht enkele van deze foto’s gemaakt.

Onderstaande foto’s tonen dus het Utrecht van eind negentiende eeuw in kleur. De afbeeldingen zijn afkomstig uit verschillende collecties.

Maliebaan

De Maliebaan is een van de bekendste lanen van Utrecht. De naam van de historische laan verwijst naar het zogeheten maliespel dat hier vroeger vlakbij werd gespeeld. Dit oude balspel, dat zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen, werd vroeger gespeeld op een rechte baan dat bekend stond als een “maliebaan”. Doel van het spel was om een kleine bal, meestal gemaakt van hout of leer, met een speciale houten stok langs de baan te slaan en door een reeks van poorten of doelen te krijgen. Ook in Amsterdam en Den Haag is vandaag de dag nog een Maliebaan te vinden die herinnert aan dit ouderwetse tijdverdrijf.

Maliebaan in Utrecht, 1890
Maliebaan in Utrecht, 1890Maliesingel en Knuppelbrug, ca. 1890
Maliesingel en Knuppelbrug, ca. 1890

Oudegracht

De Oudegracht is waarschijnlijk de bekendste gracht in het hart van Utrecht. De ongeveer twee kilometer lange gracht vormde eeuwenlang de hoofdader van de stad. De aanleg van de vaarroute begin in de twaalfde eeuw, kort nadat Utrecht in 1122 stadsrechten en een verdedigingsmuur kreeg. Opvallend zijn onder meer de vele werfkelders, waarvan er ook enkele op onderstaande foto’s te zien zijn.

Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890
Oudegracht in Utrecht, ca. 1890 (CC BY-SA 3.0 – Erik van den Ham – wiki)Plantsoen Utrecht, ca. 1890
Plantsoen Utrecht, ca. 1890

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×