Dark
Light

Surinaamse slavenregisters online toegankelijk

2 minuten leestijd
Vrijwilligers maken Surinaamse slavenregisters openbaar
Vrijwilligers maken Surinaamse slavenregisters openbaar

Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan vanaf 1 juli aanstaande terecht op de websites van het Nationaal Archief en het Nationaal Archief Suriname. Hier zijn dan de gedigitaliseerde slavenregisters in te zien. Aan de hand van deze informatie is het bijvoorbeeld mogelijk mensen die in slavernij leefden over een periode van bijna vijfendertig jaar te volgen.

De database wordt op 26 juni 2018 feestelijk gelanceerd door Noraly Beyer, ambassadeur van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Iedereen die in Suriname in slavernij leefde werd in het register opgenomen. De slavenregisters zijn volgens het Nationaal Archief uniek: nergens anders in de wereld is zulke gedetailleerde informatie over een complete bevolking van mensen in slavernij bewaard gebleven.

Surinaamse slavenregisters

In de Surinaamse slavenregisters staan naar schatting tachtigduizend mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863, in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren laten registreren, met vermelding van naam, geboortedatum en de naam van de moeder en informatie over geboorte, overlijden, vrijlating, verkoop en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij.

De registers behoren tot de collectie van het Nationaal Archief Suriname maar waren zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd waren en een namenindex ontbrak.

Vrijwilligers maken Surinaamse slavenregisters openbaar
Vrijwilligers maken Surinaamse slavenregisters openbaar

Slavernijdiscussie

In januari 2017 begonnen initiatiefnemers Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) met een crowdfunding en het werven van vrijwilligers. In de afgelopen anderhalf jaar hebben bijna vijftienhonderd vrijwilligers, donateurs en supporters in Nederland en in Suriname meegewerkt aan het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’. Ze brachten het geld bij elkaar en hebben in hoog tempo alle registers ingevoerd. Het Nationaal Archief heeft gezorgd dat alle gegevens ook digitaal toegankelijk zijn.

Initiatiefnemer gaf vorig jaar liet vorig jaar al weten waarom de ontsluiting van de registers zo belangrijk is:

‘De slavenregisters in Paramaribo zijn om vele redenen van groot belang. Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.’

Op 1 juli vieren en herdenken Nederland en Suriname voor de 155e keer de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863. Diezelfde dag is de database met slavenregisters voor iedereen toegankelijk via de websites van het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) en het Nationaal Archief Suriname.

Artikelen over het slavernijverleden
Overzicht van boeken over de slavernij

×