Week van de koloniale geschiedenis

Syfilis-experiment Guatemala eiste 83 doden

Syfilis
In Guatemala zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw zeker 83 mensen om het leven gekomen door onethische medische experimenten van Amerikaanse onderzoekers. Dat is de conclusie van een door president Obama ingestelde onderzoekscommissie.

Tussen 1946 en 1948 werden onder meer gevangenen door Amerikaanse artsen opzettelijk besmet met de geslachtsziekten syfilis en gonorroe. In totaal werden bijna zevenhonderd mensen, vooral gevangenen en psychiatrisch patiënten, slachtoffer van het medische experiment.De mensen werden besmet omdat artsen dan nieuwe behandelmethoden konden testen. Naar nu blijkt zijn hierbij zeker 83 mensen om het leven gekomen. Volgens het maandag verschenen rapport wisten de besmette personen niet dat ze deelnamen aan een wetenschappelijk onderzoek.

- advertentie -

De zaak kwam aan het licht toen de wetenschapper Susan Reverby, professor aan het Wellesley College in Massachusetts, onlangs onderzoek deed naar het het Tuskegee-syfilisexperiment. Dit experiment liep van 1932 tot 1972. In Tuskegee (Alabama) werden in die periode in totaal 399 arme zwarte Amerikanen die aan syfilis leden expres niet behandeld. De artsen deden alsof ze de patiënten behandelden maar gebruikten hen eigenlijk alleen voor de bestudering van het ziekteverloop. Ze wilden onderzoeken hoe de ziekte zich in de laatste fase van het leven ‘gedroeg’.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat ook in Guatemala met opzet mensen waren besmet, boden president Obama en minister Clinton direct hun excuses aan. Ze noemden het experiment “schokkend, tragisch en verwerpelijk”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: