Dark
Light

Symposium middeleeuwse kunst in Zutphen

1 minuut leestijd
Kaarsenkroon van de Walburgiskerk in Zutphen (RCE - cc)
Kaarsenkroon van de Walburgiskerk in Zutphen (RCE - cc)

De Universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht organiseren ieder jaar een symposium over actueel onderzoek in de middeleeuwse kunst en architectuur. Dit onder het motto ‘Waar zijn we mee bezig?’. Dit jaar vindt het symposium voor het eerst plaats buiten de universitaire muren en is gekozen voor Zutphen. Directe aanleiding is een afstudeerproject dat is gewijd aan de gotische kaarsenkroon in de Walburgiskerk. Dit unieke middeleeuws kunstwerk staat bol van symboliek met een hoofdrol voor de geheimzinnige eenhoorn. Tijdens het symposium worden de eerste nieuwe inzichten gepresenteerd.

Als hanzestad ademt Zutphen nog steeds de sfeer van haar middeleeuwse hoogtijdagen. Een periode die ons vaak voor raadsels stelt, maar ook verrassende parallellen vertoont met het heden. Op 5 juni 2015 herleeft die tijd tijdens het Symposium Middeleeuwse Kunst. Jonge onderzoekers van diverse universiteiten vertellen over hun werk en uitdagingen. Wie waren de kunstenaars en opdrachtgevers? Welke motieven hadden zij? Welke materialen gebruikten ze? En welke symboliek gaat er in hun werk schuil?

Inzichten

Dankzij nieuwe technologie, grondige research en vooral ook doorzettingsvermogen worden geheimen ontrafeld…en nieuwe vragen opgeworpen. Dat is immers de taak van de wetenschap. De zes sprekers delen graag hun inzichten met professionals, studenten en andere kunstliefhebbers.

Het brede publiek is welkom. Er is voldoende tijd ingeruimd voor vragen en discussie, bezoek aan de kerk en haar beroemde Librije en natuurlijk ook kennismaking met collega-kunstliefhebbers. Iedereen in de regio Zutphen is van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen: een unieke kans om kennis te maken met een nieuwe generatie kunsthistorici en om veel te leren over de Middeleeuwen.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro. Het symposium is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Zutphen, Binnenstadsondernemers Zutphen, Sint Anthony Groote Broederschap en de Torenstad Groep.

Inschrijven kan per e-mail bij Dr. Martine Meuwese, Universiteit Utrecht: [email protected]. Of via de website www.middeleeuwen-symposium.nl.

×