Week van de koloniale geschiedenis

Te koop: dodenmasker van Jozef Stalin

Foto: Mullock’s
Bij veilinghuis Mullock’s in het Britse Shropshire wordt dinsdag een bronzen afgietsel van het dodenmasker van Jozef Stalin geveild.

Het veilinghuis verwacht dat het dodenmasker tussen de 3500 en 6000 euro zal opbrengen. Het bronzen afgietsel werd in 1990 in Moskou gemaakt van het originele gipsen dodenmasker van Stalin. Er zouden in het westen slechts twee van dit soort afgietsels bestaan.

Behalve het dodenmasker worden er dinsdag ook twee afgietsels van de handen van de Sovjetleider geveild.

- advertentie -Destalinisatie

Jozef Stalin overleed in maart 1953 op 74-jarige leeftijd, volgens de officiële berichten aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij had de Sovjet-Unie vijfentwintig jaar lang geregeerd. Na zijn dood werd het lichaam van de Sovjet-leider gebalsemd. Hierna werd hij bijgezet in het Kremlin-mausoleum.

Nadat Nikita Chroesjtsjov zich tijdens een partijcongres negatief over Stalin had uitgelaten, trad een periode van destalinisatie in. De stoffelijke resten van Stalin werden uit het mausoleum verwijderd en in 1961 gecremeerd. Zijn as werd uitgestrooid bij de muur van het Kremlin.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: