Dark
Light

Te koop: dodenmasker van Jozef Stalin

Auteur:
1 minuut leestijd
Dodenmasker van Jozef Stalin - Foto: Mullock's
Dodenmasker van Jozef Stalin - Foto: Mullock's

Bij veilinghuis Mullock’s in het Britse Shropshire wordt dinsdag een bronzen afgietsel van het dodenmasker van Jozef Stalin geveild.

Het veilinghuis verwacht dat het dodenmasker tussen de 3500 en 6000 euro zal opbrengen. Het bronzen afgietsel werd in 1990 in Moskou gemaakt van het originele gipsen dodenmasker van Stalin. Er zouden in het westen slechts twee van dit soort afgietsels bestaan. Behalve het dodenmasker worden er dinsdag ook twee afgietsels van de handen van de Sovjetleider geveild.

Destalinisatie

Jozef Stalin overleed in maart 1953 op 74-jarige leeftijd, volgens de officiële berichten aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij had de Sovjet-Unie vijfentwintig jaar lang geregeerd. Na zijn dood werd het lichaam van de Sovjet-leider gebalsemd. Hierna werd hij bijgezet in het Kremlin-mausoleum.

Nadat Nikita Chroesjtsjov zich tijdens een partijcongres negatief over Stalin had uitgelaten, trad een periode van destalinisatie in. De stoffelijke resten van Stalin werden uit het mausoleum verwijderd en in 1961 gecremeerd. Zijn as werd uitgestrooid bij de muur van het Kremlin.

Overzicht van boeken over Jozef Stalin

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×