Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Tentoonstelling over draken in Limburgs Museum

1 minuut leestijd
De hoer van Babylon op de zevenkoppige draak, ca. 1800

Het Limburgs Museum in Venlo heeft een tentoonstelling samengesteld over de relatie tussen mensen en draken, de fabeldieren die een rol spelen in veel  mythologieën. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek en een educatief programma voor het onderwijs.

De tentoonstelling wordt geopend op 23 april. Een toepasselijke dag want het is dan Sint-Jorisdag, de dag waarop herdacht wordt dat de heilige Joris een draak doodde. Net als de draken heeft deze heilige vermoedelijk nooit bestaan. De eerste vermeldingen over deze Joris ontstonden honderden jaren na zijn veronderstelde marteldood. Dat hij niet werkelijk heeft bestaan maakte mensen in het verleden niet zoveel uit. Hij werd zowel beschermheilige van Engeland als Catalonië.

Draken. Beesten van verbeelding
Draken. Beesten van verbeelding
Volgens het Limburgs Museum ontsproot de heilige aan de vrome verbeeldingskracht van gelovigen. Een rode draad door de expositie is de veranderende relatie tussen mens en draak. Vroeger symboliseerden de draken vaak het kwaad en moesten ze dus bestreden worden door drakendoders. Tegenwoordig worden de fabeldieren bestreden in computerspellen.

“Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds … in de fantasie van de mens.”

De familietentoonstelling, getiteld ‘Draken Ze komen eraan!’, loopt van 23 april tot en met 30 oktober 2016. De bijbehorende publicatie is geschreven door Peter Nissen en Sanne Verdonck en verschijnt deze maand bij uitgeverij Vantilt. Hierin wordt onder meer bekeken hoe de draak zich in de loop der eeuwen heeft gemanifesteerd in de Bijbel, beeldende kunst, volkscultuur, mode, films, games en de natuur.

Boek: Draken. Beesten van verbeelding
Zie ook: Griekse mythologie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek

Volg ons:

Meer over het onderwerp: