De middeleeuwse naam ‘Gelre’ zou verbonden zijn met een drakenverhaal. Een woeste draak met lichtgevende ogen zou zijn gedood door de broers Wichard en Lupold van Pont.
Cadmus is een Fenicische prins uit de Griekse mythologie. Hij doodt een draak en sticht de stad Thebe.
De vroegste waarneming van het mythische 'Monster van Loch Ness' ('Nessie') stamt uit de Middeleeuwen. Op 22 augustus 565 zou het monster gespot zijn door de christelijke priester Sint-Columba.
Als ergens de draak mee gestoken wordt, drijft men ergens de spot mee. Er wordt gekkigheid gemaakt of iemand wordt te kijk gezet. Volgens taalkundigen is de herkomst van deze zegswijze terug te voeren op de legende van Sint-Joris en de draak.
Mensen uit de oudheid geloofden in het bestaan van mengwezens: combinaties van verschillende mensen en dieren. Tot deze categorie horen ook draken.
De draak wordt al zo lang geschilderd en beschreven dat het bijna lijkt alsof hij echt heeft bestaan. In de middeleeuwen waren ze daar tenminste erg overtuigd van.
In het Rome van keizer Constantijn, in de vierde eeuw na Christus, werd het Forum Romanum, het centrum van de stad, geteisterd door een draak.
Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenis die wij als mensen aan ze gaven en geven ook veranderde.