Dark
Light

Testament van Rubens’ moeder gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Een amateuronderzoeker stuitte onlangs in het Rijksarchief in Gent bij toeval op het testament van Maria Pypelinckx, de moeder van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Het testament bevat geen opzienbarende nieuwigheden, maar vormt volgens experts wel een mooie aanvulling op de familiegeschiedenis van Rubens.

Het testament werd gevonden door de 73-jarige Willy Stevens. Voor een boek over plaatselijke geschiedenis stuitte hij op een aantal nog niet geïnventariseerde stukken van een notaris uit het zestiende-eeuwse Antwerpen. Tussen deze stukken bleek een concept van een testament te zitten dat de moeder van Rubens in 1583 liet opstellen. Ze was toen ziek en liet het document opstellen voor het geval ze zou overlijden. Maria Pypelinckx bleef uiteindelijk nog tot 1608 leven.

Het testament is onder meer interessant, omdat het meer vertelt over de oudste zoon Jan Baptist over wie we weinig weten. Maria maande haar zoon aan zich verder te bekwamen in haar wolhandel ‘om heuren zone te beter couragie te geven om hem des te meer daer inne te oeffenen’.

Het testament wordt gerestaureerd en dan overgebracht naar het juiste Rijksarchief, in Antwerpen-Beveren.

Boek: Rubens, een genie aan het werk

×