Dark
Light

Thema geschiedenismaand 2021: Aan het werk!

Auteur:
1 minuut leestijd
Werk, het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021
Werk, het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 (Still YouTube)

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Aan het werk!. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Maand van de GeschiedenisDe Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en is dit jaar toe aan zijn achttiende editie. Gedurende de hele maand oktober organiseren allerlei instellingen activiteiten rondom een thema. Dit jaar is dat dus ‘werk’, en wordt de betekenis van het werk in historisch perspectief geplaatst. De organisatie:

“We nemen een kijkje in een Twentse textielfabriek, waar arbeiders, soms niet ouder dan 10 jaar, dag in dag uit massaproductie draaien. We bezoeken de smidse van de middeleeuwse meestersmid, die met ogenschijnlijk gemak gloeiend ijzer met enkele rake klappen tot wapens en gereedschap slaat. In de hoofdstad zwoegen we mee met de werklozen die, in een werkverschaffingsproject, het Amsterdamse Bos aanleggen. We reizen dwars door de geschiedenis mee met arbeidsmigranten, die naarstig op zoek zijn naar werk om armoede te ontvluchten. We wachten vol spanning af tot de eerste vrouw haar entree maakt op een naoorlogs kantoor en we trotseren de elementen om de akkers op te gaan, met de ontelbare, naamloze mannen en vrouwen die op het land zwoegen: van een Drentse keuterboer tot een totslaafgemaakte in het Caribisch gebied.”

Korte video over het thema:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×