Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Theodor Tobler en de Toblerone

Geschiedenis met een Smaakje
1 minuut leestijd
Toblerone (cc - Pixabay - Hans)
Toblerone (cc - Pixabay - Hans)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Theodor Tobler en de Toblerone

Theodor Tobler
Theodor Tobler
Toblerone is een reep van noga en melkchocolade in de driehoekige vorm van de berg de Matterhorn. De reep is genoemd naar de Zwitserse suikerbakker Theodor Tobler (1876-1941).

Emil Baumann had in 1908 een reis naar Frankrijk gemaakt en als presentje voor zijn Zwitserse baas, suikerbakker Theodor Tobler een paar stukken Montélimar-noga meegebracht. Nog diezelfde avond doken de twee mannen de keuken in om er in de kookpannen van mevrouw Tobler te experimenteren met noga-ingrediënten- amandelnoten, honing en suiker- gecombineerd met melkchocolade. Het resultaat sloeg zo aan dat Tobler een patent aanvroeg. Op het kleine patentbureau in Bern werkte op dat moment niemand minder dan Albert Einstein, die het product waarschijnlijk heeft goedgekeurd.

Vandaag produceert het Tobler- personeel in Bern in twee ploegen dagelijks 135 ton van het goedje, omgerekend in repen van 100 gram maar liefst 283 kilometer. Ook wie Toblerone niet koopt, kent het product: driehoekige repen Zwitserse chocolade verpakt in crèmekleurige kartonnetjes.

Een reep Toblerone (wiki)
Een reep Toblerone (Publiek Domein – wiki)

Kleur en vorm

Over de naam Toblerone en de vorm van de verpakking doen allerlei verhalen de ronde. Theodor herinnerde zich dat Italië nogaproducten met de naam Torrone bestonden. Van de familienaam Tobler en de noga-naam Torrone maakte hij het merk Toblerone. Over de eigenzinnige vorm zwijgen de beschikbare documenten uit het bedrijfsarchief in alle talen. Maar het verhaal dat Theodor de Zwitserse bergen en met name de Matterhorn als symbool voor Zwitserland wou imiteren klinkt aannemelijk.

De crêmekleurige verpakking met rode opdruk zou Theodor Tobler uit zijn lievelingsstad Parijs hebben gehaald. Hij was er graag te gast in de Folies Bergères, waar zijn favoriete dansgroep in rood -en- crêmekleurige kostuums optrad. De firma Tobler fuseerde in 1970 met de grote Zwitserse snoepgoedfabrikant Suchard. Dit nieuwe bedrijf werd later opnieuw overgenomen door een Amerikaanse firma.

~ Girbe Buist
www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie (onder meer Open Universiteit) heeft hij 25 jaar gewerkt als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten en houdt hij zich bezig met projectmanagement, tekstproducties en fondsenwerving. Daarnaast is hij freelancejournalist en schrijft hij boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed. Verder geeft hij rondleidingen in de Hanzestad Zwolle. Sinds kort schrijft hij voor Historiek de rubriek Taalmuseum.

Voor meer informatie zie de website www.buistbelevingsprojecten.nl

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: