Dark
Light

Helena en de Poire Belle-Hélène

Geschiedenis met een Smaakje
1 minuut leestijd
Poire belle Hélène
Poire belle Hélène (CC BY-SA 2.0 - Comrade Foot - wiki)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Helena en de Poire Belle-Hélène

De schaking van Helena - Carlo Garofalo
De schaking van Helena – Carlo Garofalo
Helena is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de dochter van de oppergod Zeus en Leda. Zeus zou Leda verleid hebben in de vorm van een zwaan en uit de eieren die Leda legde werden Helena en Pollux geboren. Dit verhaal leeft nog voort in de Latijnse uitdrukking ex ovo, wat zowel betekent “vanaf het begin” als “van het begin tot het eind”.

Helena was volgens de mythe de schoonste vrouw van het oude Griekenland. In elk geval was ze de moeite waard voor de Trojaanse prins Paris. Hij schaakte de inmiddels gehuwde schoonheid en veroorzaakte zo de Trojaanse oorlog.

Paris en Helena, door Jacques-Louis David (1788)
Paris en Helena, door Jacques-Louis David (1788)
Helena inspireerde ook de componist Offenbach, die zijn beroemde operette La belle Hélène naar de godin vernoemde. Omstreeks 1865 werd deze titel door verscheidene chef-koks van restaurants van de “grands Boulevards” in Parijs gebruikt als naam voor diverse gerechten.

Gerechten

Hoe verblindend mooi Helena is geweest, kunnen we niet bewijzen, maar hoe smakelijk de gerechten zijn, kunt u zelf ervaren. Wanneer u een entrecote met schijfjes truffel bedekt en het geheel garneert met aspergepunten, dan heeft u de entrecote Belle-Hélène.

De Poires Belle-Hélène zijn halve peren, gesmoord in vanillesuiker. Daarna legt u ze op vanille-ijs en spuit er een toefje slagroom omheen. Tot slot overgiet u de peren met een warme chocoladesaus.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×