Dark
Light

Tien jaar historisch reisbureau Historizon

Auteur:
3 minuten leestijd
Foto genomen tijdens een reis van Historizon
Foto genomen tijdens een reis van Historizon
HistorizonTien jaar geleden richtte Piet Segers met zijn zoon Arjan historisch reisbureau Historizon op. Het jubileum wordt aankomende zaterdag gevierd met een gratis historische middag in Castellum Hoge Woerd in De Meern. Historiek werkt sinds enige tijd samen met het historische reisbureau. Naar aanleiding van het jubileum stelden we enkele vragen aan de jubilaressen.

Terug naar het begin. Waarom richtten jullie Historizon op?

Piet Segers
Piet Segers
We stonden beide op een keerpunt in ons leven. Piet wilde wat los van de hectiek als manager van een middelgroot bedrijf en Arjan koos voor huwelijk en gezin en liet daarom zijn baan als stuurman op de grote vaart varen. Behalve een generatieverschil en andere karakters kwam er in de gesprekken wel een krachtige herkenning naar boven: geschiedenis en reizen. Een kort marktonderzoek leerde ons dat reizen over de Nederlandse geschiedenis niet of nauwelijks bestond. Zo werd Historizon geboren.

Hebben jullie altijd al een passie gehad voor geschiedenis of kwam dat pas later?

Ja, geschiedenis was altijd belangrijk in ons gezin. Op vakanties of vrije dagen zat er altijd wel een geschiedenis elementje in, naast speeltuin en andere frivoliteiten. Soms iets te heftig. Zo kwam er een gezinsboycot op Trier. Daar waren we te vaak geweest.

Bij jullie staat ‘de beleving van de geschiedenis’ voorop. Kunnen jullie vertellen hoe jullie dat zien?

Zo’n 40 / 50 jaar geleden werd geschiedenis erg beschouwelijk, feitelijk gepresenteerd. Nu zie je veel meer de geschiedenis vertelt vanuit personen, biografieën, ervaringen. Dat is al een heel belangrijke stap. Wat wij daar nog aan toevoegen is de plek waar het gebeurd is. Vaak ervaar je daar de “historische sensatie” zoals Huizinga dat noemde. De combinatie van de reisleider die zich in de persoon of gebeurtenis heeft ingeleefd en vertelt op de plek waar het gebeurd is, maakt dat je de geschiedenis beleeft, je komt er zo dicht mogelijk bij.

Jullie zijn een echte familie-onderneming. Zijn er nog meer familieleden die voor het historische reisbureau werken?

Hoewel we veel aanmoediging en steun krijgen uit de familie (moet ook wel, want we zijn nogal eens op pad) is dat het wel. Toch ook hier een zeer plezierige uitzondering. Marlies (dochter / zus) helpt ons één dag in week. Naast de planning doet zij vooral de coaching en begeleiding van de reisbegeleiders. En houdt ze ons vaak een spiegel voor. En dat helpt…

Hoe staat de organisatie er momenteel voor?

Arjan Segers
Arjan Segers
Hoewel we steeds persoonlijk en betrokken willen blijven, hebben we onze organisatie inmiddels verstevigd. Hierdoor kunnen we de kwaliteit blijven leveren die ons bijzonder maakt. Naast de steeds groeiende groep van historici en schrijvers die met veel enthousiasme als gids optreedt hebben we ook stevig team van gekwalificeerde reisbegeleiders die namens Historizon er voor zorgen dat de dagtocht of reis vlekkeloos en vooral plezierig verloopt. Maar de belangrijkste aanwinst is eigenlijk Mirjam die ons kantoor bestuurd. Niets blijft meer liggen en de klanten worden adequaat geholpen. En wij kunnen nergens meer aan ontkomen, Mirjam laat ons niets vergeten!

Wat waren de hoogtepunten van de afgelopen jaren?

Als het noemen van hoogtepunten maar niet betekent dat de rest dieptepunten zijn, willen we er wel een paar noemen. Grote evenementen die we deden. Vorig jaar bij Jeroen Bosch. We brachten er in totaal zo’n 200 mensen heen met een totaal programma. De tentoonstelling, de stad uit zijn tijd, een dieptelezing. Een mooi voorbeeld van een beleving. De herdenking van de slag bij Waterloo. Ook veel groepen. Naast het bijwonen van de re-enactment, ook hier bevlogen gidsen, tentoonstellingen, de plek waar het gebeurde. Grote evenementen, op een bijzondere manier gebracht. De eerste verre reis naar Suriname. Spannend, maar heel goed gegaan. Nog steeds een parel in ons programma.

Nu bestaan jullie dus tien jaar. Hoe gaan jullie het jubileum vieren?

We willen in stijl blijven. Een historische locatie en waardevolle, inhoudelijke bijdragen. Tophistorici werken mee met boeiende lezingen. Uitgevers, stichtingen en Historiek zijn aanwezig. De NTR komt met een primeur over hun nieuwe serie over Zuid Afrika. Een prachtige locatie met gidsen. Koffie en een borrel. Heel veel te zien en te horen. (meer informatie)

Hoe zien jullie de toekomst tegemoet?

Met veel vertrouwen. We hebben bij een grote groep relaties, die gelukkig nog steeds groeit, vertrouwen gekregen dat we inderdaad de beleving van de geschiedenis waarmaken. Dat vraagt voortdurend inspelen op de situatie die zich elk jaar weer aandient met herdenkingen en tentoonstellingen. We beseffen dat we steeds de kwaliteit moeten leveren die terecht van ons gevraagd wordt. Maar steeds meer partijen willen met ons samenwerken en dat verrijkt de inhoud.

Informatie over de jubileummiddag van Historizon

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×