De wondere wereld van Adolf Born

Wie de wereld van illustrator, karikaturist en filmanimator Adolf Born betreedt, komt terecht in een land waar fantasie, humor en verbeelding heersen.

Seksueel geweld in concentratiekampen

Voor haar studie geschiedenis deed Eefje van den Akker, onder begeleiding van NIOD-directeur Frank van Vree, enige tijd geleden onderzoek naar seksueel geweld in concentratiekampen. Historiek stelde de inmiddels afgestudeerde historica enkele vragen over dit onderzoek.

Spannende zoektocht naar ‘oertekst van het scheppingsverhaal’

De afgelopen jaren verschenen er verschillende non-fictie boeken van de hand van Tom Buijtendorp. Onder meer over de Brittenburg, een verzonken Romeinse limesvesting voor de kust van Katwijk, over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden en over sporen van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus in de Lage Landen. Onder

De bouw van het moderne Nederland in beeld

Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak in de periode 1861-1918 een tijd van economische bloei aan. Nederland werd klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond

Theorieën rond de dood van Adolf Hitler nog altijd populair

Dat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in zijn ondergrondse bunker in het belegerde Berlijn is algemeen bekend. Toch gaan er al tijden ontsnappingstheorieën en beweringen rond. Volgens deze geruchten overleefde Hitler de oorlog en leidde hij na de oorlog elders een verborgen leven.

Een passie voor historische kleding

"De aantrekkingskracht van deze kleding is een mooi beginpunt om een veel uitgebreider verhaal te vertellen over mode, sociale posities en gedragingen, stoffen en materialen en alle beroepen die nodig waren om tot een kledingstuk te komen."

Joop en Ad Hoogendoorn: strijders voor het vrije woord

Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.

Gijsbert Karel van Hogendorp – Grondlegger van Nederland

De Rotterdamse liberaal Gijsbert Karel van Hogendorp behoort tot een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Toch doet zijn naam bij lang niet iedereen nog een belletje rinkelen. En dat is vreemd want Van Hogendorp kan beschouwd worden als de grondlegger van het moderne Nederland.

Jos Denissen schreef beknopt boek over de Holocaust

Jarenlang schreef Jos Denissen (1947) allerhande instructie- en opleidingsboeken, onder meer voor het taalonderwijs. Eind vorig jaar bracht hij een geheel ander boek uit, onder de titel ‘Der Übermensch’. In 168 pagina’s probeert hij hierin het grote verhaal van de Holocaust toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Het wereldrijk van het Tweestromenland

In ‘Het wereldrijk van het Tweestromenland’ beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland.

Herinneringen aan de vermoorde Joden van Gouda

In het recent verschenen boek Hier woonden wij staat schrijfster en jazz-zangeres Soesja Citroen stil bij de vermoorde Joden van Gouda. Ze doet dit aan de hand van zogeheten Stolpersteinen, kleine herdenkingsstenen die in de afgelopen jaren op initiatief van de auteur voor de voormalige woningen van de weggevoerde Joden

Hans van Zetten – Het turngeheugen van Nederland

Dat Hans van Zetten voor een miljoenenpubliek ‘uit zijn dak’ ging toen Epke Zonderland zijn gouden oefening had voltooid, is niet zo verwonderlijk. De commentator leeft voor het turnen, en dat al zijn hele leven lang.

De Nederlandse Bevrijdingsoorlog

De westelijke geallieerden hadden na de uitbraak uit Normandië feitelijk maar één hoofddoel, namelijk Duitsland zo snel mogelijk op de knieën krijgen.