Shared Cemeteries brengt gedeeld funerair erfgoed in kaart
In december 2020 werd de website Shared Cemeteries gelanceerd. Hierop wordt informatie verzameld over (voormalig) Nederlands funerair erfgoed van over de hele wereld.
Hieronder vind je interviews die Historiek heeft afgenomen, vaak in de vorm van een Q&A.
In december 2020 werd de website Shared Cemeteries gelanceerd. Hierop wordt informatie verzameld over (voormalig) Nederlands funerair erfgoed van over de hele wereld.
Paul Prillevitz sprak met voormalig voetbaltrainer Aad de Mos, over zijn beginjaren als trainer en tijd als schoolmeester in Den Haag. Een verslag.
In het recent verschenen boek Hier woonden wij staat schrijfster en jazz-zangeres Soesja Citroen stil bij de vermoorde Joden van Gouda. Ze doet dit aan de hand van zogeheten Stolpersteinen, kleine herdenkingsstenen die in de afgelopen jaren op initiatief van de auteur voor de voormalige woningen van de weggevoerde Joden werden neergelegd.
Voor haar boeken heeft Joke van Leeuwen niet alleen een Gouden- en veel Zilveren Griffels ontvangen, maar onder andere ook een Gouden- en Zilveren Penseel, de Constantijn Huygens prijs, een Gouden Uil, de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de AKO literatuurprijs.
Dat Hans van Zetten voor een miljoenenpubliek ‘uit zijn dak’ ging toen Epke Zonderland zijn gouden oefening had voltooid, is niet zo verwonderlijk. De commentator leeft voor het turnen, en dat al zijn hele leven lang.
De westelijke geallieerden hadden na de uitbraak uit Normandië feitelijk maar één hoofddoel, namelijk Duitsland zo snel mogelijk op de knieën krijgen.
Funerair erfgoed, de herinnering aan de dood. Welke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn belangrijk geweest in onze omgang met het sterven van de mens? En welke sporen zien we daarvan terug in onze omgeving?
In het boek 'De laatste getuige' beschrijft historicus Pieter Serrien het verhaal van Eva Fastag. Na een Jodenrazzia werd zij in 1942 overgebracht naar de Mechelse Dossinkazerne. Daar moest zij lijsten opstellen voor de deportatie van meer dan 25.000 Joden naar Auschwitz-Birkenau.
Voor de oorlog verdiende 'Mevrouw Breek' de kost als waarzegster. Tijdens de oorlog ontdekte ze een nóg lucratievere handel: het aangeven van Joden.
In 1969 werd de Barendrechtse brug, officieel de Brug over de Oude Maas, vervangen door de Heinenoordtunnel. Korte tijd later werd de circa één kilometer lange brug gesloopt.