//

Geuzen bezorgden verdeelde Lage Landen een gemeenschappelijke identiteit

In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het bewind van de Spaanse vorst Filips II en zijn behoudsgezinde regering in Brussel. De daaropvolgende breuk tussen Noord en Zuid bepaalde de verdere geschiedenis van de Lage Landen.

In opstand! Geuzen in de Lage Landen – Pieter Serrien
/

Jodenhelpers uit nazi-Duitsland

Terwijl de meeste Duitsers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen hun menslievendheid. Met gevaar voor eigen leven besloten zij hun Joodse medemensen te helpen.

In de schaduw van Schindler – Kevin Prenger
/

Spannende zoektocht naar ‘oertekst van het scheppingsverhaal’

De afgelopen jaren verschenen er verschillende non-fictie boeken van de hand van Tom Buijtendorp. Onder meer over de Brittenburg, een verzonken Romeinse limesvesting voor de kust van Katwijk, over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden en over sporen van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus in de Lage Landen. Onder het pseudoniem Tom Vanderlaken waagt hij zich nu aan een

Historische thriller Tom Buijtendorp

De bouw van het moderne Nederland in beeld

Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak in de periode 1861-1918 een tijd van economische bloei aan. Nederland werd klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee.

Reuzenarbeid – Willem van der Ham

‘Vijanden Israël houden herinnering aan Tweede Wereldoorlog levend’

Hans Knoop: "Israël en de Tweede Wereldoorlog zijn niet los van elkaar te zien. Het trauma dat de Joden hebben overgehouden aan de Holocaust zit in de haarvaten van elke Jood ter wereld. Als vijanden van Israël in de regio roepen dat ze de Joden in zee zullen drijven roept dat herinneringen op. Vijanden van de staat Israël houden dus

Israël. Van lieveling tot paria? – Hans Knoop
/

Theorieën rond de dood van Adolf Hitler nog altijd populair

Dat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in zijn ondergrondse bunker in het belegerde Berlijn is algemeen bekend. Toch gaan er al tijden ontsnappingstheorieën en beweringen rond. Volgens deze geruchten overleefde Hitler de oorlog en leidde hij na de oorlog elders een verborgen leven.

Waar is Hitler? De valse speurtocht naar een verdwenen Führer – Tim Trachet

Een passie voor historische kleding

"De aantrekkingskracht van deze kleding is een mooi beginpunt om een veel uitgebreider verhaal te vertellen over mode, sociale posities en gedragingen, stoffen en materialen en alle beroepen die nodig waren om tot een kledingstuk te komen."

Een vraag en antwoord met historica Martine Teunissen

Joop en Ad Hoogendoorn: strijders voor het vrije woord

Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.

Haarlemse drukkers in verzet