Dark
Light

‘Oorlog om de zwerfhond’ (19-29 oktober 1925)

Hond was aanleiding voor oorlog tussen Bulgarije en Griekenland
1 minuut leestijd
Foto van een willekeurige zwerfhond
Foto van een willekeurige zwerfhond (CC0 - Pixavay - balouriarajesh)

Op 19 oktober 1925 brak de zogenoemde ‘Oorlog om de zwerfhond’ uit tussen Griekenland en Bulgarije. Deze bizarre oorlog, die slechts tien dagen duurde, werd veroorzaakt door een rondhuppelende zwerfhond. Wat gebeurde er precies?

Spanningen in het grensgebied

Al een tijd waren er spanningen tussen beide landen, die gingen over de vraag waar de exacte grens liep. De spanningen tussen beide landen waren vooral veroorzaakt door de Eerste Balkanoorlog (1912) en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Tijdens de Eerste Balkanoorlog had Bulgarije delen van Griekenland veroverd. De Bulgaarse expansiedrang werd in 1913 afgestraft door Griekenland, Servië, Roemenië en het Ottomaanse Rijk, die als alliantie de Bulgaren in de Tweede Balkanoorlog een lesje leerden. Bulgarije moest de Macedonische gebieden weer inleveren.

Daarna volgde de Eerste Wereldoorlog, waarin de Duitsers Bulgarije als springplank inzetten om Servië en Griekenland aan te vallen. Bulgarije werd om deze reden door aangrenzende landen met argusogen bekeken in het interbellum.

Locatie waar het incident zich voordeed
Locatie waar het incident zich voordeed (CC BY-SA 4.0 – Спасимир – wiki)

Zwerfhond veroorzaakte een probleem

In de jaren 1920 bleven er spanningen bestaan in de grensgebieden, die op 19 oktober uitliepen op een oorlog. Een Griekse soldaat speelde met een zwerfhond en rende het beest, dat hij beschouwde als zijn huisdier, achterna. Hierbij kwam hij naar verluidt per ongeluk op Bulgaarse grond terecht. Zonder waarschuwing werd de Griekse militair onder vuur genomen door een Bulgaarse grenswacht. De Grieken eisten excuses, maar kregen die niet.

In reactie hierop vielen ze enkele Bulgaarse dorpen en de stad aan. Tien dagen was het oorlog, die aan 50 Bulgaarse burgers het leven kostte. Ook vielen er, aldus een bron, ongeveer 130 militaire doden te betreuren, hoofdzakelijk Grieken. Na tien dagen greep de Volkenbond in en legden de strijdende partijen hun wapens neer.

Bronnen

Internet
-https://military.wikia.org/wiki/Incident_at_Petrich
-https://www.sporcle.com/blog/2018/03/the-war-of-the-stray-dog/
-https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/wars-started-over-ridiculous.html
-https://www.warhistoryonline.com/war-articles/wars-fought-stupid-reasons-stray-dog-caused-war-greece-bulgaria-1925.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Incident_at_Petrich

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×