Toespraak minister Timmermans beste sinds 1945

De toespraak van Frans Timmermans over de ramp met de MH17, deze zomer gegeven voor de VN-Veiligheidsraad, is de beste Nederlandse speech sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is de uitslag van een verkiezing die de VARAgids organiseerde onder tientallen opiniemakers.


De rede van Timmermans krijgt de voorkeur boven de toespraak van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen na de moord op Theo van Gogh (2004) en die van toenmalig minister-president Joop den Uyl tijdens de oliecrisis (1973) en de Lockheed-affaire (1976).

Minister Timmermans, toen nog Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, vroeg zich in zijn speech af hoe de inzittenden van de MH17 het moment kort voor de crash hadden beleefd en werd daarbij emotioneel.

Angelsaksische toesprakencultuur

Timmermans stak zijn toespraak in het Engels af. ‘Laat het tekenend zijn voor het verschil tussen de Angelsaksische toesprakencultuur en de onze,’ schrijft de VARAgids in een begeleidend artikel. Met de ranglijst in de hand ziet het blad duidelijke overeenkomsten. ‘Samenvattend: een memorabele speech komt doorgaans van een mannelijke politicus die in moeilijke tijden een snaar weet te raken.’

- advertentie -

De VARAgids organiseerde de verkiezing naar aanleiding van het nieuwe televisieprogramma Speeches van de VPRO.

Lees ook: Op zoek naar de beste speech van Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: