Dark
Light

Toon Hermans-mysterie opgelost

Auteur:
2 minuten leestijd

Toon Hermans als Frits Verkade
Eindelijk is duidelijk wat er nu eigenlijk door Toon Hermans’ beroemde ‘struikgewas’ ruiste. Volgens het magazine Onze Taal was het lange, dunne, ding waarover Toon Hermans, alias Frits Verkade, in zijn one man show zong de Franse keizer Napoleon III (1808-1873).

Napoleon III
Vader en zoon Michaël en Rogier Steehouder onthullen dit in de laatste editie van magazine Onze Taal. In de beroemde sketch van Toon Hermans speelt de cabaretier de stuntelige Frits Verkade die auditie doet bij de televisie. Hij wil graag idool worden. Heel erg vlotten wil het echter niet met zijn ingestudeerde liedje. De zenuwachtige Verkade komt keer op keer niet verder dan de eerste zin:

“Wat ruist er door het struikgewas?
Het is een…”

Vervolgens weet hij steeds niet wat er nou ook alweer door het struikgewas ruiste. Dit hele circus duurt zo lang dat de auditie uiteindelijk wordt afgebroken zonder dat hij het nummer in zijn geheel heeft kunnen zingen. En wat er nou door het struikgewas ruiste bleef daarmee ook onduidelijk.

Dat mysterie is volgens vader en zoon Steehouder nu echter opgelost. In een boek van Karl May uit 1962 getiteld Kara Ben Nemsi, de held uit de woestijn hadden ze lang geleden al eens een stuk gelezen waarin een personage de volgende tekst zong:

“Was kraucht nur dort im Busch herum?
Ich glaub’ es ist…”

Napolium

Net als bij de auditie-sketch van Toon Hermans werd de tekst echter afgebroken waardoor ook hier onduidelijk bleef wat er nu eigenlijk door het struikgewas ruiste. Onlangs kwamen de Steehouders echter een Duitse editie van het boek tegen en daarin werd de tekst niet afgebroken. Napolium, zo meldde de tekst, bleek door het struikgewas te ruizen.

Nader onderzoek wees vervolgens uit dat Karl May een bestaand soldatenlied had geciteerd. Dit lied werd tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) gezongen in het jaar dat de Franse keizer Napoleon III gevangen werd genomen door de Pruisen.

Of Toon Hermans deze geschiedenis zelf ook kende, is niet bekend. Toen zijn biograaf hem ooit vroeg wat er nu eigenlijk door het struikgewas ruiste antwoordde de cabaretier: Weet ik veel. Hoe het Frits Verkade zou zijn vergaan als hij tijdens zijn auditie gewoon gezongen had dat Napoleon door het struikgewas ruiste, is eveneens onduidelijk.

Toon Hermans en zijn struikgewas

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×