Dark
Light

Tunnel gevonden bij Kamp Amersfoort

Auteur:
1 minuut leestijd
De blootgelegde tunnel (Foto Kamp Amersfoort)
De blootgelegde tunnel (Foto Kamp Amersfoort)

Onderzoekers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp verbond. Oud-gevangenen maakten in hun memoires al melding van de tunnel, maar pas zeer onlangs kon er gericht gezocht worden en hebben de onderzoekers de ondergrondse verbindingsgang blootgelegd.

In het toenmalige kamp was het terrein met de appelplaats en barakken voor de gevangenen strikt gescheiden van het deel waar de SS zijn barakken had. Omgeven door hoog prikkeldraad en wachttorens, met een houten toegangspoort. De nu uitgegraven tunnel werd echter veelvuldig gebruikt door bewakers en kapo’s om de gevangenen snel onder de draadversperring door te loodsen naar bijvoorbeeld de administratie. Willemien Meershoek, directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, is opgetogen over de vondst.

“De tunnel is een belangrijke ontdekking uit de verschrikkelijke geschiedenis en zal onderdeel gaan uitmaken van het verhaal van Kamp Amersfoort dat wij willen blijven vertellen.”

Oude foto van de ingang tot de tunnel (Foto Kamp Amersfoort)
Oude foto van de ingang tot de tunnel (Foto Kamp Amersfoort)

Werkzaamheden

Bij Kamp Amersfoort wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een nieuw herinneringscentrum. De gevonden tunnel wordt de komende tijd verder onderzocht op sporen en zal worden geconserveerd. De tunnel is op vrijdag 18 oktober tussen 15.00 en 18.00 uur al te bekijken tijdens een open middag. Bezoekers kunnen dan tevens de bouwplaats bezoeken. Ook wordt er informatie gegeven over het museum in aanbouw. De entree is gratis en aanmelden is niet noodzakelijk.

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp

×