Dark
Light

Twaalf urnen uit Romeinse tijd gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij Veen, een dorp in de Brabantse gemeente Aalburg, zijn twaalf urnen uit de Romeinse tijd gevonden. Dat heeft de archeologische vereniging ‘Land van Heusden en Altena’ bekendgemaakt.

De urnen zijn afgelopen voorjaar gevonden op een terrein waar over enige tijd zo´n honderd woningen moet komen. De archeologische vereniging spreekt van een “zeer bijzondere vondst”. De afgelopen maanden is de vindplaats geheim gehouden om te voorkomen dat “verkeerde personen” op de vindplaats zouden gaan graven.

Eigenlijk was het de bedoeling de vondst nog langer geheim te houden maar de archeologische vereniging klapte onlangs uit de school tegenover Omroep Brabant. Het onderzoek loopt momenteel nog en het is de bedoeling dat de volledige onderzoeksresultaten over een half jaar door de gemeente en een woningcorporatie naar buiten kunnen worden gebracht.

In de urnen zijn resten gevonden van menselijke crematies. Een van de twaalf urnen is intact gebleven. De andere urnen zijn kapot. Volgens de gemeente Aalburg zijn er resten gevonden van in totaal acht individuen. Die resten zijn goed geconserveerd en worden de komende tijd nog verder onderzocht. Naast het grafveld werden ook resten aangetroffen van een grote greppel die gevuld was met vol en laatmiddeleeuws afval.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×