Uitvinder Zyklon B als massavernietigingswapen pleegde in mei 1945 zelfmoord

Karl Fritzsch, de SS-Lagerführer die in de zomer van 1941 op het idee kwam om het verdelgingsmiddel Zyklon B in de gaskamers in te zetten, pleegde op 2 mei 1945 zelfmoord. Dat ontdekte de Nederlandse journalist Wierd Duk onlangs.

Karl Fritzsch
Karl Fritzsch
De journalist, die zijn verhaal doet in een artikel op The Post Online,baseert zich op een verslag van een politieverhoor met de conciërge uit het woonhuis van Fritzsch, afgenomen door de Duitse politie in 1966. Bij zijn artikel heeft hij kopieën van het politieverhoor gepubliceerd.

Een Berlijnse vrouw, Gertrud Berendes, blijkt in 1966 verklaard te hebben dat Fritzsch op 2 mei 1945 in een kelder in de Sächsische Strasse 42 in Berlijn zichzelf een kogel door het hoofd schoot, terwijl hij op een ijzeren bed zat.

Tot nu toe was onbekend of en hoe Fritzsch om het leven was gekomen. Wierd Duk doet in zijn artikel verslag van de zoektocht naar informatie over Karl Fritzsch. Tijdens dit onderzoek stuitte hij op het politieverhoor. Duk werkt momenteel aan het boek ‘De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz dat komend najaar bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker verschijnt.

- advertentie -

Artikel TPO: Verslag politieverhoor getuige bevestigt zelfmoord Karl Fritzsch

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: