Dark
Light

Uitvinder Zyklon B als massavernietigingswapen pleegde in mei 1945 zelfmoord

Auteur:
1 minuut leestijd
Lege blikken Zyklon B, gevonden in Auschwitz (CC BY-SA 3.0 - wiki - Michael Hanke)
Lege blikken Zyklon B, gevonden in Auschwitz (CC BY-SA 3.0 - wiki - )

Karl Fritzsch, de SS-Lagerführer die in de zomer van 1941 op het idee kwam om het verdelgingsmiddel Zyklon B in de gaskamers in te zetten, pleegde op 2 mei 1945 zelfmoord. Dat ontdekte de Nederlandse journalist Wierd Duk onlangs.

Karl Fritzsch
Karl Fritzsch
De journalist, die zijn verhaal doet in een artikel op The Post Online,baseert zich op een verslag van een politieverhoor met de conciërge uit het woonhuis van Fritzsch, afgenomen door de Duitse politie in 1966. Bij zijn artikel heeft hij kopieën van het politieverhoor gepubliceerd.

Een Berlijnse vrouw, Gertrud Berendes, blijkt in 1966 verklaard te hebben dat Fritzsch op 2 mei 1945 in een kelder in de Sächsische Strasse 42 in Berlijn zichzelf een kogel door het hoofd schoot, terwijl hij op een ijzeren bed zat.

Tot nu toe was onbekend of en hoe Fritzsch om het leven was gekomen. Wierd Duk doet in zijn artikel verslag van de zoektocht naar informatie over Karl Fritzsch. Tijdens dit onderzoek stuitte hij op het politieverhoor. Duk werkt momenteel aan het boek ‘De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz dat komend najaar bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker verschijnt.

Artikel TPO: Verslag politieverhoor getuige bevestigt zelfmoord Karl Fritzsch

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×