Prometheus: een figuur uit de Griekse mythologie

De mythe van Prometheus door Piero di Cosimo, 1515
De mythe van Prometheus door Piero di Cosimo, 1515

De mythische figuur Prometheus speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Onder meer in de mythe van de doos van Pandora. Wie was Prometheus?

Prometheus steelt het vuur - Jan Cossiers in Museo del Prado
Prometheus steelt het vuur – Jan Cossiers in Museo del Prado
Prometheus was een zoon van de Titaan Iapetus en broer van onder meer de mythische figuren Atlas en Epimetheus. Laatstgenoemde trouwde met Pandora, die dus de schoonzus van Prometheus was. Prometheus dankte zijn onsterfelijkheid aan de centaur Chiron.

Prometheus: ‘Hij die vooruitdenkt’

In de oorlog tussen de Olympische goden en de Titanen kozen enkele Titanen de kant van de Olympiërs. Een van hen was Prometheus, wat letterlijk ‘hij die vooruitdenkt’ betekent. Hij voorzag dat Zeus de strijd ging winnen en was zo wijs om diens kant te kiezen. Na de strijd beloonde Zeus de Titaan door hem toestemming te geven verschillende levensvormen op de aarde te scheppen.

Prometheus maakte met toestemming van de oppergod eerst dieren. Vervolgens besloot hij ook rechtopstaande figuren te creëren, naar het voorbeeld van de goden. Zonder dit te overleggen met Zeus blies Prometheus de mens hierna ook de levensadem in. Zeus was hierover erg ontstemd. Volgens sommige lezingen was het bedrog van Prometheus de reden dat de oppergod het niet zo op had met de mensheid.

De straf van Prometheus van Theodoor Rombouts in het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
De straf van Prometheus van Theodoor Rombouts in het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Prometheus roofde het vuur uit de hemel

Prometheus daarentegen had wel goede voornemens met de mens. Speciaal voor de mens roofde hij vuur uit de hemel. Het kwam Prometheus duur te staan, want Zeus was razend en liet Prometheus voor straf met onbreekbare ketenen vastbinden aan een rots in de Kaukasus. Iedere dag werd zijn lever er door een adelaar uitgerukt, waarna het orgaan ’s nachts weer aangroeide om vervolgens weer uit zijn lichaam gerukt te kunnen worden. Deze straf zou eeuwig duren… Dat was althans de bedoeling. Na en flink aantal eeuwen bevrijdde de held Heracles Prometheus de titaan Prometheus uiteindelijk uit zijn ketenen. Heracles schoot de roofvogel uit de lucht met zijn pijl en boog en bevrijdde Prometheus.

Boekentip: De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell
Lees ook: Overzicht van de Griekse mythologie

Bronnen

Internet
-https://historiek.net/de-doos-van-pandora-mythologie/65031/
-https://www.asvprometheus.nl/Pagina/Wie+was+Prometheus
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Prometheus_(mythologie)

Bekijk meer over:

Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: