//

Uitvinding van de haardroger (1888)

Een uitvinding van Alexandre-Ferdinand Godefroy
Afbeelding van de haardroger op de patentaanvraag van Alexandre-Ferdinand Godefroy
Afbeelding van de haardroger op de patentaanvraag van Alexandre-Ferdinand Godefroy (CC BY-SA 4.0 - Jojo17 - wiki)

Vroege haardroger
Vroege haardroger
Om de haren te drogen gebruiken we tegenwoordig vaak de handföhn. Ook in kapsalons wordt veelvuldig gebruikgemaakt van dit apparaat. De eerste haardroger werd eind negentiende eeuw bedacht door de Franse kapper Alexandre-Ferdinand Godefroy. Het ging hier niet om een föhn maar om een verwarmde muts die over het hoofd kon worden geplaatst.

In de tijd van Godefroy was een bezoek aan de kapper nog iets wat alleen voor de welgestelden weggelegd was. De Franse kapper maakte zijn droogkap door een muts middels een flexibele schoorsteenpijp te verbinden met een gaskachel. Dankzij zijn uitvinding hoefden dames voortaan minder lang te wachten tot hun haar helemaal droog was. Godefroy vroeg in 1888 patent aan op de uitvinding. In de decennia hierna werden droogkappen steeds populairder. Uiteindelijk werden ze op veel plekken verdrongen door de handföhns, die door menig particulier ook voor thuisgebruik werd aangeschaft.

Ook interessant: Een negentiende-eeuwse blik op het jaar 2000
Handig: Lijst van uitvindingen

Bronnen

-Permanent Waves: The Making of the American Beauty Shop – Julie A. Willett
-1001 Uitvindingen – Jack Challoner
-https://fr.wikipedia.org/wiki/Alexandre-Ferdinand_Godefroy#S%C3%A9choir_pour_cheveux

Bekijk meer over:

Frankrijk, Uitvinders, Uitvindingen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: