Dark
Light

Vaandrig (rang) – Betekenis en onderscheidingstekens

Auteur:
1 minuut leestijd
Rangonderscheidingstekens van de vaandrig / kornet. Van links naar rechts: Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee
Rangonderscheidingstekens van de vaandrig / kornet. Van links naar rechts: Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee (CC BY-SA 3.0 - JrPol - wiki)

Een vaandrig is in Nederland een aspirant-reserveofficier die voldaan heeft aan het examen voor reserveluitenant. De naam verwijst naar een oud gebruik waarbij de jongste officieren het vaandel mochten dragen.

Vaandrig is de laagste officiersrang bij de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. De rang wordt dus gebruikt voor officieren in opleiding.

Bij de cavalerie en artillerie wordt de vaandrig ook wel cornet genoemd. Het rangonderscheidingsteken van de vaandrig is bij de Landmacht en de Marechaussee een “stip”. De vaandrig heeft daarmee hetzelfde rangteken als de adjudant-onderofficier.

Bij de scouting worden leidinggevenden bij de verkenners soms ook vaandrig genoemd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×