Vaticaanstad eert ketter Maarten Luther met postzegel

Naar aanleiding van 500 jaar Reformatie heeft Vaticaanstad een postzegel laten ontwerpen met daarop de beeltenis van Maarten Luther. Dat is opmerkelijk aangezien de reformator in 1517 met zijn 95 stellingen in opstand kwam tegen de katholieke kerk en daarvoor als ketter werd veroordeeld.

Philipp Melanchthon, rechterhand van Maarten Luther
Philipp Melanchthon, rechterhand van Maarten Luther
De nieuwe postzegel werd begin dit jaar al aangekondigd. Deze week is het ontwerp officieel gepresenteerd. Niet alleen Maarten Luther, maar ook reformator Philipp Melanchthon is te zien op de zegel. Beide kerkhervormers knielen voor het kruis van Christus. Maarten Luther houdt de Duitstalige Bijbel open; Melanchton draagt de Augsburgse Belijdenis. De afbeelding is afkomstig van het timpaan van de kerkdeur van de Slotkerk in Wittenberg. Volgens de legende spijkerde Luther daar op 31 oktober 1517 (Hervormingsdag) zijn stellingen op de deur.

Boven de afbeelding staat ‘Vijfde eeuwfeest van de protestantse Reformatie’.

De postzegel, die een nominale waarde heeft van één euro, is vanaf 23 december te koop. Er worden 120.000 exemplaren in omloop gebracht.

- advertentie -

Lees ook: De Reformatie: kerkhervorming in de 16e eeuw
Boek: Luther – Een biografie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: