Vaticaanstad eert ketter Maarten Luther met postzegel

Het ontwerp van de postzegel
Het ontwerp van de postzegel

Naar aanleiding van 500 jaar Reformatie heeft Vaticaanstad een postzegel laten ontwerpen met daarop de beeltenis van Maarten Luther. Dat is opmerkelijk aangezien de reformator in 1517 met zijn 95 stellingen in opstand kwam tegen de katholieke kerk en daarvoor als ketter werd veroordeeld.

Philipp Melanchthon, rechterhand van Maarten Luther
Philipp Melanchthon, rechterhand van Maarten Luther
De nieuwe postzegel werd begin dit jaar al aangekondigd. Deze week is het ontwerp officieel gepresenteerd. Niet alleen Maarten Luther, maar ook reformator Philipp Melanchthon is te zien op de zegel. Beide kerkhervormers knielen voor het kruis van Christus. Maarten Luther houdt de Duitstalige Bijbel open; Melanchton draagt de Augsburgse Belijdenis. De afbeelding is afkomstig van het timpaan van de kerkdeur van de Slotkerk in Wittenberg. Volgens de legende spijkerde Luther daar op 31 oktober 1517 (Hervormingsdag) zijn stellingen op de deur.

Boven de afbeelding staat ‘Vijfde eeuwfeest van de protestantse Reformatie’.

De postzegel, die een nominale waarde heeft van één euro, is vanaf 23 december te koop. Er worden 120.000 exemplaren in omloop gebracht.

Lees ook: De Reformatie: kerkhervorming in de 16e eeuw
Boek: Luther – Een biografie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: