Op 11 februari 1929 ondertekende de fascistische dictator Benito Mussolini en kardinaal en staatssecretaris Pietro Gasparri het zogeheten Verdrag van Lateranen. Het verdrag maakte een eind aan een meer dan zestig jaar durend conflict tussen de Kerk en de Italiaanse staat.
Een schilderij van Rembrandt stelt Petrus voor, die weliswaar “van Joodse afkomst” was, maar die bekeerd was tot het christendom en bovendien tot eerste roomse paus werd uitgeroepen. Dat laatste gebeurde lang na zijn dood en met terugwerkende kracht en Petrus heeft ook nooit de corona triplex gedragen, maar rooms-katholieken nemen dat pausschap toch serieus.
Toen de onafhankelijkheid van de Kerkelijke Staat van paus Pius IX werd bedreigd door Italiaanse troepen van koning Victor Emanuel II en een legertje nationalisten onder leiding van Giuseppe Garibaldi, riep de paus vrijwilligers op om de staat te helpen verdedigen. Opmerkelijk genoeg reageerden vooral Nederlandse katholieke jongemannen.
In 1225 wijdde de Franse dominicaan Jean de Mailly enkele regeltjes aan haar. Alles zou zich in 1099 afgespeeld hebben. Johanna werd ontmaskerd toen ze bij het afstijgen van haar paard een kind baarde.
Als na een lange periode van onduidelijkheid over een belangrijke zaak eindelijk een besluit wordt genomen, zegt men wel dat er “witte rook” is. Duidelijk is dan hoe een bepaalde zaak verder gaat verlopen. Waar komt de witte rook in deze bekende zegswijze eigenlijk vandaan?
Giovanni Battista Bugatti was van 1796 tot 1864 de officiële beul van de pausen en daarmee de langst dienende beul ooit in de geschiedenis van de Kerkelijke Staat.
Opmerkelijk aangezien de reformator in 1517 met zijn 95 stellingen in opstand kwam tegen de katholieke kerk en daarvoor als ketter werd veroordeeld.
Herkomst van de uitdrukking met iemand anders 'in conclaaf gaan': in overleg gaan. In conclaaf gaan heeft te maken met de verkiezing van een nieuwe paus.
Eugenio Pacelli was als Pius XII paus van 1939 tot zijn dood in 1958. En daarom wordt hij vooral gezien en beoordeeld als de paus van de Tweede Wereldoorlog.
Tussen 1866 en 1870 verdedigden ruim drieduizend Nederlandse zoeaven de Pauselijke Staat in Italië.
Een Ierse priester, een Britse butler, een Italiaanse graaf en een Britse militair. Het was geen alledaags viertal dat tezamen “de Raad van Vier” vormde. Met het Vaticaan als uitvalsbasis hielp de verzetsgroep in Rome enkele duizenden geallieerde krijgsgevangenen en Joden ontsnappen aan de nazi’s.