Dark
Light

Verfilming ‘Daar is hij weer’ in de Nederlandse bioscoop

Auteur:
1 minuut leestijd
Er ist wieder da - Still uit de film
Er ist wieder da - Still uit de film

De verfilming van het boek Daar is hij weer (Er ist wieder da) zorgde in Duitsland voor aardig wat commotie. Sinds vandaag draait de film ook in Nederlandse bioscopen. In Er ist wieder da wordt Adolf Hitler zeventig jaar na zijn vermeende dood wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een Berlijnse woonwijk.

Daar is hij weer - Timur Vermes
Daar is hij weer – Timur Vermes
In aanloop naar de Duitse lancering van de film dook in Duitsland op verschillende locaties een imitatie-Hitler op. Het werd niet door iedereen gewaardeerd. Daarnaast blunderde een Duitse krant door onder een grote foto van de Hitler-acteur een quote van bondskanselier Merkel te zetten.

De film van regisseur David Wnendt is gebaseerd op de in 2013 verschenen Nederlandse vertaling van Daar is hij weer van Timur Vermes en trok sinds haar release in Duitsland al meer dan 2,2 miljoen bezoekers.

Kijkers zien Hitler in de film ontwaken in het heden. De oorlog is voorbij, zijn partij is verdwenen en zijn geliefde Eva is er niet om hem gerust te stellen. De Duitse samenleving is zo multicultureel dat hij niets herkent. Maar verrassend genoeg begint Hitler een nieuwe carrière op televisie en internet omdat hij als briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd aan zijn ideeën.

Boek: Daar is hij weer – Timur Vermes

Trailer van de film ‘Er Ist Wieder Da’

×