Dark
Light

Duitse krant blundert met Hitler-foto

Auteur:
1 minuut leestijd
Flüchtelingskrise wird Chefsache (Twitter)
Flüchtelingskrise wird Chefsache (Twitter)

Abonnees van de Duitse krant Der Tagesspiegel kregen deze week een bijzondere krant op de deurmat. Op de voorpagina was een grote foto te zien van een acteur die Adolf Hitler speelt, met daaronder een quote van de huidige bondskanselier Angela Merkel: ‘Flüchtelingskrise wird Chefsache’ (vluchtelingencrisis wordt taak bondskanselier).

Daar is hij weer - Timur Vermes
Het boek ‘Daar is hij weer’ van Timur Vermes
Beide artikelen hebben niets met elkaar te maken maar door de manier waarop de pagina is opgemaakt, lijkt het net alsof Adolf Hitler zegt dat hij het vluchtelingenprobleem als leider naar zich toe zal trekken.

De als Hitler verklede man is acteur Oliver Masucci, de hoofdrolspeler in de film Er ist wieder da (Daar is hij weer). In deze verfilming van een veelbesproken boek van Timur Vermes, wordt Hitler op een dag in 2011 wakker in Berlijn. Als hij mensen aanspreekt denken die dat hij een imitator is. In die hoedanigheid wordt Hitler uiteindelijk een hype en begint hij zesenzestig jaar na zijn vermeende overlijden aan een televisiecarrière.

Excuses

De foto van de Hitler-imitator, gecombineerd met de kop ‘Flüchelingskrise wird Chefsache’ kwam Der Tagesspiegel op een storm aan kritiek te staan. De krant kreeg honderden boze telefoontjes en mails. De hoofdredactie van Der Tagesspiegel bood donderdag officieel excuses aan.

“Onopzettelijk is het mogelijk om bij het eindresultaat een link te leggen tussen de foto, die refereert aan de recensie van de omstreden Hitlerfilm ‘Er ist wieder da’, en de krantenkop ‘Vluchtelingencrisis wordt Chefsache’. We vragen u om ons te verontschuldigen voor deze smakeloze layout.”

Boek: Daar is hij weer – Timur Vermes

Trailer van de film ‘Er ist wieder da’

×