Dark
Light

Verkoolde boekrol ontcijferd met behulp van CT-scan

Auteur:
1 minuut leestijd
Virtueel uitgerolde boekrol (Universiteit van Kentucky)
Virtueel uitgerolde boekrol (Universiteit van Kentucky)

Wetenschappers van de universiteit van Kentucky zijn erin geslaagd een tweeduizend jaar oude boekrol te lezen, zonder deze te openen. De onderzoekers maakten een driedimensionale CT-scan en ontdekten zo dat het stuk perkament teksten uit het Bijbelboek Leviticus bevat.

De zogenaamde Ein Gedi-rol werd in 1970 gevonden in de Judeawoestijn. Er was echter een probleem: in de oude synagoge had een brand gewoed, waardoor alleen zwaar beschadigde perkamentresten bewaard waren gebleven. De verkoolde resten werden zeer voorzichtig behandeld, want duidelijk was dat deze bij de lichtste aanraking al uit elkaar zouden kunnen vallen. Het openen van de rollen leek totaal onmogelijk.

Met behulp van een moderne CT-scan heeft men een van de rollen nu toch virtueel kunnen openen. Met de scan werden metaalresten in de inkt opgespoord, zodat men de tekst op de rol kon reconstrueren. Op de rol blijken teksten uit de eerste twee hoofdstukken van Leviticus te staan.

De verkoolde boekrol (Universiteit van Kentucky)
De verkoolde boekrol (Universiteit van Kentucky)

Papyrusrollen van Herculaneum

Volgens de onderzoekers is het voor eerst dat een dergelijke techniek is gebruikt om een boekrol te lezen zonder hem te openen. Waarschijnlijk kan dezelfde techniek ook worden ingezet om andere beschadigde stukken perkament virtueel te ‘openen’. Mogelijk kunnen de wereldberoemde papyrusrollen van Herculaneum, een dorpje dat in het jaar 79 door de uitbarsting van de Vesuvius overspoeld werd door lava en as, nu dus ook hun ‘geheimen’ prijsgeven.

Boek: Het oerboek van de mens – De evolutie en de bijbel
Meer religieuze geschiedenis

×