Dark
Light

De Koningsbijbel, 1569-1573 van Christoffel Plantijn

1 minuut leestijd
Koningsbijbel, 1569-1573 (KB)
Koningsbijbel, 1569-1573 (KB)

De grootste onderneming op het gebied van wetenschap en boekdrukkunst in de zestiende eeuw is de Antwerpse Polyglot of Koningsbijbel.

Christoffel Plantijn
Christoffel Plantijn
Het is een Bijbel in vijf grote foliodelen, die de bijbeltekst geeft in het Hebreeuws en Grieks, in oude Chaldeeuwse en Syrische versies, en in het officiële kerkelijke Latijn. Daarop volgen nog wetenschappelijke verhandelingen, grammatica’s, lexica, tekstuitgaven en commentaren op de bijbeltekst in de genoemde talen.

De drukker is Christoffel Plantijn te Antwerpen, de grootste en veelzijdigste uitgever van Europa. Philips II ondersteunt de onderneming financieel. Lees hier meer over de Koningsbijbel.

Zie ook: Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589)

Vorige topstukVolgende topstuk

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Koningsbijbel, 1569-1573. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×