Week van de koloniale geschiedenis

Vierhonderd jaar oude trouwring van theoloog gestolen

Bij een inbraak in Barendrecht is een gouden trouwring uit de zeventiende eeuw gestolen. Een woordvoerder van de Remonstrantse Broederschap heeft dat bekendgemaakt.

Foto: Remonstrants Seminarium
Foto: Remonstrants Seminarium


- advertentie -

Het gaat om de trouwring van de zeventiende-eeuwse theoloog Simon Episcopius (1583-1643). Hij bevond zich in de woning van de huidige rector van het Remonstrantse Broederschap. Aan de binnenzijde van de ring is de naam van de theoloog te vinden, naast de naam van diens vrouw, Maria Pesser. Verder is er een datum in het jaar 1630 in de gouden ring gegraveerd.

Simon Episcopius was de grondlegger van de Remonstrantse Broederschap. Na het overlijden van Jacobus Arminius, grondlegger van de remonstrantse theologie, werd hij een van de belangrijkste woordvoerders van de remonstranten. In 1634 werd hij de eerste hoogleraar aan het Remonstrantse seminarum.

De Remonstrantse Broederschap wil de ring graag terug en zegt een beloning te hebben voor de tip die leidt tot het terugkrijgen van de ring. Hoe hoog die beloning precies is, is niet duidelijk maar hij zou “ver boven de actuele waarde van het goud” liggen.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: