Dark
Light

Vierhonderd jaar oude trouwring van theoloog gestolen

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Remonstrants Seminarium
Foto: Remonstrants Seminarium

Bij een inbraak in Barendrecht is een gouden trouwring uit de zeventiende eeuw gestolen. Een woordvoerder van de Remonstrantse Broederschap heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om de trouwring van de zeventiende-eeuwse theoloog Simon Episcopius (1583-1643). Hij bevond zich in de woning van de huidige rector van het Remonstrantse Broederschap. Aan de binnenzijde van de ring is de naam van de theoloog te vinden, naast de naam van diens vrouw, Maria Pesser. Verder is er een datum in het jaar 1630 in de gouden ring gegraveerd.

Simon Episcopius was de grondlegger van de Remonstrantse Broederschap. Na het overlijden van Jacobus Arminius, grondlegger van de remonstrantse theologie, werd hij een van de belangrijkste woordvoerders van de remonstranten. In 1634 werd hij de eerste hoogleraar aan het Remonstrantse seminarum.

De Remonstrantse Broederschap wil de ring graag terug en zegt een beloning te hebben voor de tip die leidt tot het terugkrijgen van de ring. Hoe hoog die beloning precies is, is niet duidelijk maar hij zou “ver boven de actuele waarde van het goud” liggen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×