Dark
Light

Vietcong en Vietminh – Betekenis en verschillen

Auteur:
1 minuut leestijd
Guerrilla's van de Vietcong, 1966
Guerrilla's van de Vietcong, 1966

In verhalen over de twintigste-eeuwse geschiedenis van Vietnam komen de begrippen Vietcong en Vietminh geregeld voor. Er bestaat soms verwarring over de twee. Wat zijn de verschillen?

Vietminh

Vlag van de Vietminh
Vlag van de Vietminh
De Vietnamese verzetsbeweging Vietminh (Liga voor de Onafhankelijkheid van Vietnam) werd in 1941 opgericht om de strijd aan te binden met de Japanse bezetter en de Fransen, die gedurende de Tweede Wereldoorlog delen van de Unie van Indochina, waartoe ook Vietnam behoorde, innamen. De verzetsbeweging stond onder leiding van de communistische revolutionair Hô Chí Minh (1890-1969). Na de Tweede Wereldoorlog brak in Vietnam een felle strijd uit tussen Frankrijk en de communistische Vietminh. Deze Eerste Indochinese Oorlog werd in het voorjaar van 1954 beslist tijdens de Slag bij Điện Biên Phủ. De Fransen trokken zich hierna terug uit Vietnam. Officieel bestond de Vietminh toen al niet meer. Na oprichting van de communistische Arbeiderspartij Lao Dong Dang werd de beweging in 1951 namelijk opgeheven.

Vietcong

Vlag van het Nationaal Bevrijdingsfront
Vlag van het Nationaal Bevrijdingsfront
De Vietcong (letterlijk: Vietnamese communisten, ook wel afgekort als VC) is de naam van het Vietnamese bevrijdingsleger dat het onder meer tegen Amerikaanse troepen opnam tijdens de Vietnamoorlog.

Door de eerdere strijd tegen de Franse kolonisator was Vietnam in twee delen gesplitst. Het noorden werd gecontroleerd door de Vietnamese communisten. Het zuiden werd aanvankelijk nog gesteund door de Fransen. De noordelijke leider Hô Chí Minh probeerde het land te verenigen onder communistisch regime en begon aan een opmars naar het zuiden. Daarnaast steunde hij de in 1957 opgerichte guerrillagroep Vietcong, die het dictatoriale regime van de Zuid-Vietnamese leider Ngo Dinh Diem bestreed. In 1960 werd de Vietcong ondergebracht in het Nationale Bevrijdingsfront.

Lees ook: Vietnamoorlog (1955-1975) – Oorzaken, samenvatting & gevolgen
Overzicht van Boeken over de Vietnamoorlog

Bronnen

-https://historiek.net/vietnamoorlog-oorzaken-samenvatting-gevolgen/76855/
-Kleine historische encyclopedie – Winkler Prins
-https://www.ensie.nl/liek-mulder/vietcong
-Cultureel Woordenboek – p.71
×