Week van de koloniale geschiedenis

‘VOC-archief ligt te vergaan in Indonesië’

Foto: De Corts Stichting
Grote delen van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liggen in Indonesië weg te rotten. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag.

Geschat wordt dat er het Indonesische nationaal archief, het Arsip Nasianal, zo’n zestien kilometer aan documenten over de Nederlandse tijd ligt. Ongeveer tweeënhalve kilometer daarvan bestaat uit originele archieven van de VOC, in de zeventiende eeuw de grootste handelsorganisatie ter wereld.


Dit archief dreigt door inktvraat en verrotting verloren te gaan, zegt historicus Hendrik Niemeijer in de krant.

- advertentie -

Volgens Niemeijer bekommeren zowel de Indonesische als de Nederlandse regering zich niet echt om het archief. “Indonesië stelt mankracht beschikbaar voor het digitaliseren van de documenten, maar de Nederlandse overheid betaalt niet mee”, aldus de historicus in Trouw.

Niemeijer is sinds september betrokken bij de digitalisering van het VOC-archief. Hij ontvangt hiervoor geld van de particuliere De Cort Stichting, een stichting die zich inzet voor het behoud van archieven uit de koloniale periode. De historicus zegt dat er veel meer geld nodig is om op korte termijn scanners te kunnen kopen en mensen op te leiden. Haast is geboden omdat er nu ieder jaar delen van de archieven vergaan.

De manier waarop de archiefstukken in Indonesië bewaard worden is volgens Niemeijer verre van ideaal. Zo is het in het archief bijvoorbeeld te vochtig en stoffig en zijn er veel temperatuurwisselingen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: