Dark
Light

VOC-schip de Halve Maen aangekomen in Hoorn

1 minuut leestijd
De Halve Maen voor Hoorn - Foto: Marcel Rob
De Halve Maen voor Hoorn - Foto: Marcel Rob

De replica van het VOC-schip de Halve Maen is zaterdag aangekomen in de haven van Hoorn. Het schip is eigendom van het New Netherland Museum in New York. Dit museum heeft de Halve Maen voor een periode van vijf jaar in bruikleen gegeven aan de stad Hoorn.

De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. Zijn reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en het latere New York. Het schip is daarmee symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis.

De Halve Maen voor Hoorn. Foto: Westfries Museum / Robert Gort Fotografie
De Halve Maen voor Hoorn. Foto: Westfries Museum / Robert Gort Fotografie

Nederlandse kolonisten

Het huidige museumschip de Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wil houden.

Het schip moet in Hoorn de komende tijd het verhaal van de geschiedenis van Nieuw Nederland vertellen. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken.

×