Dark
Light

Vroeg bewijs domesticatie paarden gevonden

1 minuut leestijd
Paarden (cc - Pixabay - 3938030)
Paarden (cc - Pixabay - 3938030)

Archeologen hebben in het zuidwesten van Saoedi-Arabië sporen gevonden van een ongeveer negenduizend jaar beschaving. Dat meldt de BBC.

De beschaving heeft de naam al-Maqar gekregen. Resten van de beschaving werden gevonden in de omgeving van Abha, een stad in de provincie Asir. Leden van het volk blijken hun doden te hebben gebalsemd en ook hebben ze paarden getemd. Dit is opvallend want tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat de domesticatie van paarden in Centraal-Azië pas vijfduizend jaar oud was.

Bekend is dat de mens ongeveer vijftigduizend jaar geleden in contact kwam met paarden. Oorspronkelijk werden ze gehouden voor hun vlees en huid en mogelijk werden ze ook gemolken. Het zou echter nog duizenden jaren duren voor de paarden echt gedomesticeerd waren.

De onderzoekers hebben onder meer DNA-tests uitgevoerd op gevonden menselijke resten en de ouderdom van eveneens gevonden pijlpunten, stenen werktuigen, weefinstrumenten en vijzels werd vastgesteld aan de hand van koolstofdatering. Hieruit kwam naar voren dat zowel deze gebruiksvoorwerpen als de menselijke resten dateren uit ongeveer 7000 voor Christus. De vondsten werden gedaan in een vallei die vroeger de bedding van een rivier was.

×