Week van de koloniale geschiedenis

‘Waal stroomde in Romeinse tijd heel anders’

In de Romeinse tijd had de Waal bij Nijmegen een heel andere loop dan tegenwoordig. Dat hebben archeologen van RAAP archeologisch adviesbureau ontdekt bij graafwerk, zo meldt Omroep Gelderland deze week.

Bij het uitgraven van een tien meter diepe geul ontdekten de archeologen een 2000 jaar oude rivierbedding. Er werden ook verschillende Romeinse resten aangetroffen. De onderzoekers denken dat ze sporen hebben gevonden van de oude hoofdrivier. De huidige Waal zou een zijtak van deze hoofdrivier zijn. De oorspronkelijke rivier zou zo’n 1100 jaar geleden zijn verzand en een bijna tegenovergestelde loop hebben gehad dan de huidige Waal.

RAAP graaft op dit moment resten van een middeleeuwse nederzetting op de oorspronkelijke rivierbedding uit.

Boek: De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland

- advertentie -

Een van de archeologen aan het woord:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: