Waardevolle honkbalplaatjes gevonden op zolder

Op de zolder van een overleden Amerikaan zijn recent zeven zeer zeldzame honkbalplaatjes gevonden. De kaartjes zijn gezamenlijk waarschijnlijk meer dan één miljoen dollar waard.

Het gaat om plaatjes met daarop de beeltenis van de legendarische honkbalspeler Ty Cobb, bijgenaamde The Georgia Peach. Hij speelde van 1905 tot 1928 voor de Detroit Tigers en sloot zijn carrière af bij de Philadelphia Athletics. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste honkbalspelers uit de Amerikaanse geschiedenis. In 1936 Cobb opgenomen in de Hall of Fame.

Hoewel de sporter in zijn tijd al een grootheid was, zijn honkbalplaatjes met zijn beeltenis kennelijk vrij zeldzaam. Toen nabestaanden van de voormalige eigenaar de kaartjes in de kelder van hun overgrootvader vonden, namen ze contact op met expert Joe Orlando. Volgens hem gaat het om een zeer bijzondere vondst. Er zouden slechts vijftien van dergelijke kaartjes bekend zijn en die brachten bij veilingen in het verleden circa 150.000 dollar per stuk op.

De kaartjes dateren uit de beste jaren van de honkbalspeler (1909-1911). Ze werden oorspronkelijk verkocht bij pakjes sigaretten. Op de achterkant van de kaartjes staat dan ook.

- advertentie -

“Ty Cobb—King of the Smoking Tobacco World”

Meer sportgeschiedenis
Boek: Ty Cobb – My Life in Baseball

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: