Dark
Light

Wandbespanning van kamer uit ca. 1790 gevonden in depot

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij de verhuizing van een depot van de gemeente Zwolle is een bijzondere interieurbetimmering met wandbespanningen aangetroffen, hoogst waarschijnlijk daterend uit de jaren 1790. Het betreft een rijk gedecoreerde betimmering met geschilderde behangsels waarin de kleur blauw de boventoon voert, vandaar dat men spreekt van de ‘Blauwe Kamer’.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de Blauwe Kamer tot 1951 het decor was van de achterkamer van het voorhuis van Diezerstraat 39 in Zwolle. De betimmering is in dat jaar onder leiding van de architect C.W. Royaards met toestemming van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit het pand verwijderd. Na enige tijd in Elburg opgeslagen te hebben gelegen, is de betimmering naar het Drostenhuis in Zwolle getransporteerd om in het museum te worden gebruikt voor een stijlkamer in Lodewijk XVI-stijl. In 1955 staakten de plannen, vermoedelijk zowel om praktische als om financiële redenen. Sindsdien lagen de onderdelen in het depot van voormalige Stedelijk Museum Zwolle. De collectie is inmiddels in beheer overgegaan naar het Historisch Centrum Overijssel. De gemeente:

“Uit het onderzoek blijkt dat de Blauwe Kamer uniek is wat betreft ontwerp en uitvoering. Het vertrek is waarschijnlijk omstreeks 1790 gemaakt. Bij de uitvoering waren verschillende kunstenaars en ambachtslieden betrokken. Interieurs met geschilderde decoraties op de betimmering, zoals bij de Blauwe Kamer, zijn zeldzaam. In Nederland zijn slechts twee vergelijkbare interieurs uit de periode rond 1800 bewaard gebleven.”

Het merendeel van de onderdelen van de betimmering, geschilderde behangsels en bovendeurstukken en de penantspiegel zijn bewaard gebleven. De betimmering is nagenoeg compleet, op enkele kleine onderdelen na. Alleen de bekroning van de penantspiegel, bestaande uit verguld houtsnijwerk en een ingelijst gipsen afgietsel, is beschadigd en door houtworm aangetast. De schilderingen op doek (vier behangsels en twee bovenstukken) zijn in redelijke staat en op één baan van de behangsels na compleet. De stucdecoraties tegen het plafond en de schoorsteen en de deuren zijn vermoedelijk in de Diezerstraat 39 achtergebleven en nadien verdwenen.

De interieuronderdelen zijn onderzocht, gedocumenteerd en gefotografeerd. Ook zijn de foto’s van de interieuronderdelen in huidige staat (in kleur) geprojecteerd over de (zwart-wit) foto van de situatie op locatie in 1938. Vervolgens zijn de stukken in het depot van Historisch Centrum Overijssel opgeslagen. Voor toekomstig gebruik is een restauratie noodzakelijk.

Boek: Zo was Zwolle – Minke Kraijer

×