De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle aangekocht. Het gaat om een verlucht (met de hand geïllustreerd) getijdenboek uit de periode ca. 1450-1470.
Archeologen zijn in Zwolle tijdens onderzoek in de Luttekestraat gestuit op de fundering van de toren van de Grote Kerk of Sint-Michaelskerk. De resten dateren uit circa 1406. Dat de toren zich in dit gebied bevond was wel duidelijk, maar dankzij de vondst kan de exacte locatie vastgesteld worden.
Volgens een bekend verhaal danken de Zwollenaren hun bijnaam 'blauwvingers' aan een streek die Kampen hen leverde. De buurstad betaalde een prijzig carillon in stuivers waardoor de Zwollenaren dagenlang moesten tellen en blauwe vingers kregen. Maar klopt dit verhaal ook?
In een voormalig schoolgebouw in een buitenwijk van Zwolle wordt over enige tijd een museum geopend dat gewijd is aan de middeleeuwse theoloog en mysticus Thomas a Kempis, vooral bekend om zijn invloedrijke werk De Imitatio Christi (1424)
Het betreft een rijk gedecoreerde betimmering met geschilderde behangsels waarin de kleur blauw de boventoon voert, vandaar dat men spreekt van de 'Blauwe Kamer'.
Tijdens de restauratie van de zerkenvloer van het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle zijn archeologen op de resten van de romaanse voorganger van Grote Kerk gevonden.
In 1717 werd in de bossen bij Zwolle een compleet verwilderd meisje aangetroffen. Internationaal trok deze ‘wilde deerne’ al snel veel aandacht.
In de volksmond heet hij de Peperbus: de laatgotische toren van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming in Zwolle.
Na de Russische revolutie van 1917 besloten de machthebbers in de nieuwe Sovjet-Unie hun ideeën op een nieuwe manier te gaan uitdragen.
Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, verlaat per 1 december de politiek. Een maand later treedt hij aan als de nieuwe directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.
Volgens de musea is Turner voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien.
In het verleden werd het stilleven – met daarop onder meer een schedel, viool en een zandloper – aan verschillende kunstenaars toegewezen, waaronder aan Rembrandt.
Het gaat om bommen uit de Tweede Wereldoorlog: twee 1000-ponders en drie 500-ponders, inclusief lading en ontsteker.
De komende twee weken krijgt Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle bezoek van verschillende schoolklassen. De scholieren bekijken er een theatervoorstelling en de tentoonstelling Oorlog in beeld, Zwolle ’40-’45.
Museum de Fundatie in Zwolle toont tot begin juni in totaal dertig werken van Felix Nussbaum, een Joods-Duitse schilder die in het najaar van 1944 in Auschwitz werd vermoord.
Historisch Centrum Overijssel verwierf onlangs een bijzonder boekje uit de Middeleeuwen. Het gaat om het zogenaamde Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle.
Museum de Fundatie is genomineerd voor de Museumprijs 2010. Directeur Ralph Keuning vertelt voor Historiek over zijn museum en de nominatie: