Het begrip Judaskus danken we aan een verhaal in de Bijbel. De apostel Judas verraadde Jezus. Hij liet gewapende mannen weten wie ze moesten oppakken door zijn voormalige meester een kus te geven. De Judaskus kwam daarmee symbool te staan voor verraad. Wie een Judaskus geeft doet het voorkomen alsof hij of zij het beste met de ander voor heeft, maar steekt in werkelijkheid een mes in diens rug.
Spijt
Met de verrader liep het niet goed af. Na Jezus’ overlevering aan de Romeinen, kreeg hij zoveel spijt dat hij terugkeerde naar de priester en zei dat hij gezondigd had. Wanhopig gooide hij de zilverlingen naar de priesters. Die wilden het ‘bloedgeld’ niet accepteren en gebruikten het geld daarom om een akker te kopen die als begraafplaats voor vreemdelingen kon dienen.
De dood van Judas Iskariot
Volgens het evangelie van Mattheüs kon Judas niet leven met zijn zonde en verhing hij zich. Het bijbelboek Handelingen vermeldt iets anders:
“Deze dan heeft verworven een akker, door het loon der ongerechtigheid, en voorwaarts overgevallen zijnde, is midden opgeborsten, en al zijn ingewanden zijn uitgestort. En het is bekend geworden allen, die te Jeruzalem wonen, alzo dat die akker in hun eigen taal genoemd wordt Akeldama, dat is, een akker des bloeds.” Handelingen 1:18-19
![Judas verhangt zichzelf](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2017/11/Judas-verhangt-zichzelf.jpeg)