Wassen beeld Adolf Hitler weggehaald vanwege selfies

Een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta heeft een manshoog beeld van Adolf Hitler weggehaald. Dit na protest van onder meer het Simon Wiesenthal Centrum over bezoekers die vrolijke selfies maakten bij het beeld.

Het beeld stond voor een grote foto van de toegangspoort van concentratiekamp Auschwitz, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim een miljoen mensen om het leven werden gebracht. Het museum stelt dat het beeld aanvankelijk neergezet werd vanwege educatieve doelstellingen. Het Hitler-beeld bleek echter vooral een hit bij mensen die een selfie met ‘de Führer’ wilden maken. Op sociale media verschenen afgelopen tijd veel foto’s van bezoekers die lachend naast Hitler stonden. Internationale ophef ontstond ook door een foto van een groep jongens die naast het beeld de Hitler-groet bracht.

De foto’s maakten met name in het buitenland veel los. Abraham Cooper, een rabbijn verbonden aan het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles:

“De achtergrond is walgelijk. Het is moeilijk woorden te vinden voor deze minachting en voor de manier waarop de slachtoffers van de Holocaust worden bespot.”

Na de internationale kritiek heeft het museum uiteindelijk besloten het beeld te verwijderen.

- advertentie -

Foto van een bezoeker in het museum:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: