Dark
Light

Wassen beeld Adolf Hitler weggehaald vanwege selfies

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Instagram/@han_side
Foto: Instagram/@han_side

Een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta heeft een manshoog beeld van Adolf Hitler weggehaald. Dit na protest van onder meer het Simon Wiesenthal Centrum over bezoekers die vrolijke selfies maakten bij het beeld.

Het beeld stond voor een grote foto van de toegangspoort van concentratiekamp Auschwitz, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim een miljoen mensen om het leven werden gebracht. Het museum stelt dat het beeld aanvankelijk neergezet werd vanwege educatieve doelstellingen. Het Hitler-beeld bleek echter vooral een hit bij mensen die een selfie met ‘de Führer’ wilden maken. Op sociale media verschenen afgelopen tijd veel foto’s van bezoekers die lachend naast Hitler stonden. Internationale ophef ontstond ook door een foto van een groep jongens die naast het beeld de Hitler-groet bracht.

De foto’s maakten met name in het buitenland veel los. Abraham Cooper, een rabbijn verbonden aan het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles:

“De achtergrond is walgelijk. Het is moeilijk woorden te vinden voor deze minachting en voor de manier waarop de slachtoffers van de Holocaust worden bespot.”

Na de internationale kritiek heeft het museum uiteindelijk besloten het beeld te verwijderen.

Foto van een bezoeker in het museum:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×