Wat is een wambuis? (en een luiwammes)

Wambuis (CC0 - David Ring - wiki)
Wambuis (CC0 - David Ring - wiki)

Een wambuis is een historisch kledingstuk dat vroeger onder de mantel gedragen werd. Het was vaak gemaakt van linnen en opgevuld met wol, katoen en dierenharen. Het bedekte het lichaam van de drager van de hals tot op het middel.

De wambuis kwam voor in allerlei verschillende modellen. Zo waren er korte maar ook langere varianten. Het kledingstuk was aanvankelijk vooral populair bij militairen, maar belandde uiteindelijk ook in de garderobe van de gewone man. Het woord wambuis is afgeleid van het Oudfrans “wambais”, dat weer ontleend is aan het Latijn “wambesio” (gewatteerd onderkleed).

Aan de wambuis danken we de uitdrukkingen “luiwammes”, gebruikt voor personen die maar weinig werk verrichten en “op zijn wammes krijgen” (een pak slaag krijgen).

Ook interessant: De Huik – ‘De Nederlandse boerka’

Bekijk meer over:

Historische achtergronden

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: