Week van de koloniale geschiedenis

‘Les femmes d’Alger’ – Pablo Picasso

Tijdens een veiling in New York is het schilderij Les femmes d’Alger van Pablo Picasso geveild voor het astronomische bedrag van 179 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 160 miljoen euro. Niet eerder is bij een veiling zoveel geld neergelegd voor een schilderij.

Picasso maakte het schilderij in 1955. Het was het laatste schilderij in een serie waarmee hij een ode bracht de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het schilderij is in achttien jaar tijd fors meer waard geworden. In 1997 werd Les femmes d’Alger nog geveild voor 32 miljoen dollar.

Dat het werk nu veel meer op zou brengen was vooraf al duidelijk. Het openingsbod was al 100 miljoen dollar. En na elf en een halve minuut werd het schilderij dus afgehamerd op 179 miljoen dollar.

Tot gisteren was het Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon het duurste schilderij dat ooit op een veiling werd verkocht. Twee jaar geleden bracht dat werk 142 miljoen dollar op.

- advertentie -

NB: Het record werd in 2017 verbroken door het schilderij “Salvator Mundi” van Leonardo da Vinci

Les femmes d’Alger - Pablo Picasso
Les femmes d’Alger – Pablo Picasso

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: