Drieluik: Three Studies of Lucian Freud – Francis Bacon, 1969

Recordbedrag voor drieluik Francis Bacon

Een drieluik van kunstenaar Francis Bacon is dinsdagavond bij Christie’s in New York geveild voor een bedrag van 142,4 miljoen dollar, omgerekend 106 miljoen euro. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een kunstwerk.

Het gaat om het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ dat de kunstenaar in 1969 maakte. Het werkt bevat drie panelen waarop te zien is hoe collega-kunstenaar Lucian Freud, een kleinzoon van de beroemde bedenker van de psychoanalyse, in verschillende poses op een stoel zit.

Christie’s verwachtte dat het werk ongeveer 90 miljoen euro op zou brengen, maar uiteindelijk werd het schilderij er na een zes minuten durende biedingsstrijd afgehamerd op 106 miljoen euro. Het was voor het eerst dat het waardevolle kunstwerk op een veiling verscheen.

Tot voor kort was De Schreeuw van Edvard Munch het duurste schilderij ooit. Voor een versie van dat werk vorig jaar 91 miljoen euro neergelegd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: