Drieluik: Three Studies of Lucian Freud – Francis Bacon, 1969

Recordbedrag voor drieluik Francis Bacon

Een drieluik van kunstenaar Francis Bacon is dinsdagavond bij Christie’s in New York geveild voor een bedrag van 142,4 miljoen dollar, omgerekend 106 miljoen euro. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een kunstwerk.

Het gaat om het drieluik ‘Three Studies of Lucian Freud’ dat de kunstenaar in 1969 maakte. Het werkt bevat drie panelen waarop te zien is hoe collega-kunstenaar Lucian Freud, een kleinzoon van de beroemde bedenker van de psychoanalyse, in verschillende poses op een stoel zit.

Christie’s verwachtte dat het werk ongeveer 90 miljoen euro op zou brengen, maar uiteindelijk werd het schilderij er na een zes minuten durende biedingsstrijd afgehamerd op 106 miljoen euro. Het was voor het eerst dat het waardevolle kunstwerk op een veiling verscheen.

Tot voor kort was De Schreeuw van Edvard Munch het duurste schilderij ooit. Voor een versie van dat werk vorig jaar 91 miljoen euro neergelegd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: