Dark
Light

Juan Gris (1887-1927) – Spaanse kunstenaar

Auteur:
2 minuten leestijd
Juan Gris (1887-1927) - Spaanse kunstenaar
Juan Gris (1887-1927) - Spaanse kunstenaar

Het is vrijdag precies 125 jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Juan Gris werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Juan Gris
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Juan Gris is het traditionele logo vrijdag vervangen door kubistische afbeeldingen in de stijl van Juan Gris.

Classicist onder de kubisten

Stilleven met pijp en krant – Juan Gris, 1915
Juan Gris wordt ook wel eens de classicist onder de kubisten genoemd. De kunstenaar werd op 23 maart 1887 geboren in Madrid onder de naam José Victoriano Gonzalez. Aanvankelijk volgde hij een opleiding tot ingenieur. In 1904 stapte hij echter over op de schilderkunst en kort hierna verhuisde hij naar Parijs. Daar nam hij de naam Juan Gris aan en sloot hij zich aan bij kring kunstenaars rond Pablo Picasso en Max Jacob (Bateau-Lavoir). Gedurende de eerste jaren van zijn verblijf in Parijs was hij erg arm en voorzag hij noodgedwongen in zijn onderhoud door (humoristische) tekeningen en stripverhaaltjes te maken voor verschillende tijdschriften.

Vanaf 1911 begon de Spanjaard ook olieverfschilderijen te maken. In 1912 maakte hij een bekend portret van Picasso.

Vier periodes van Juan Gris

Juan Gris was vrijwel zijn hele leven bevriend met de bekende Parijse kunsthandelaar Daniel-Henry Kahnweiler (1884-1979). Deze handelaar zag in het werk van Gris vier periodes. De periode van zogenaamd synthetisch kubisme (1911-1915), de periode van collages en architectuur (1916-1919), de poëtische periode (1920-1923) en de ‘polyfone’ periode (1924-1927).

De Spaanse kunstenaar werd vooral bekend met zijn kubistische werken. Anders dan veel andere kubisten nam Gris vaak niet een object als vertrekpunt voor zijn werk. Gris speelde vaak eerst met verschillende geometrische vormen en liet deze dan pas transformeren tot een object. Zo zei de kunstenaar eens:

“Cézanne maakte van een fles een cilinder, ik maak van een cilinder een fles.”

Juan Gris - Le Canigou, 1921, Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, New York
Juan Gris – Le Canigou, 1921, Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, New York

De Spanjaard omschreef zijn werkwijze ooit zo:

“Ik werk met de elementen van het intellect, met de verbeelding. Ik probeer dat wat abstract is concreet te maken. Ik werk van het algemene naar het specifieke, waarmee ik bedoel dat ik begin met een abstractie om een waarachtig feit te bereiken.”

De Spanjaard werd slechts veertig jaar oud. Hij overleed op 11 mei 1927 aan nierproblemen en liet een vrouw en zoon achter. Werken van Gris zijn onder meer te vinden in het Kröller-Möller Museum, Centre Pompidou en het Guggenheim Museum.

Meer kunstgeschiedenis
Boek: Juan Gris

×