Dark
Light

Winston Churchill op Brits bankbiljet van vijf pond

Auteur:
1 minuut leestijd
Het bankbiljet met de beeltenis van Winston Churchill
Het bankbiljet met de beeltenis van Winston Churchill

Op een nieuw Brits bankbiljet, dat vanaf 2016 verspreid wordt, zal de beeltenis van de beroemde premier Winston Churchill te vinden zijn. De Bank of England heeft dat deze week bekendgemaakt.

De foto die voor het biljet wordt gebruikt
Hoe het biljet er precies uit komt te zien is nog niet bekend, maar men weet al wel welke afbeelding van de premier gebruikt zal worden. Het gaat om een beroemde foto die Yousuf Karsh in 1941 in Canada van hem maakte (zie foto links). Daarnaast zal een beroemde uitspraak van de premier op het briefje te vinden zijn:

“Ik heb niets meer te bieden dan bloed, hard werken, tranen en zweet.”

De afbeelding van Churchill zal een plek krijgen op een biljet van vijf pond. Op dit moment is op dit bankbiljet nog een afbeelding te zien van Elizabeth Fry, een vermogende Britse die zich in de negentiende eeuw bekommerde om het lot van (voormalig) gevangenen. Mervyn King, gouverneur van de Bank of England, noemde Churchill vrijdag een “geweldige Britse leider, spreker en schrijver”.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×