Dark
Light

Woede in India om ‘laster-biografie’ Gandhi

Auteur:
2 minuten leestijd
Mahatma Gandhi - cc
Mahatma Gandhi - cc

In India is met grote schok gereageerd op Britse recensies van een nieuwe biografie over Mahatma Gandhi. In het boek zou onder meer staan dat Gandhi gevoelens had voor een man en dat hij een racist was.

De controversiële biografie
De controversiële biografie
De Indiase deelstaat Maharashtra wil dat de overheid het boek bant omdat het bol zou staan van de blasfemie. Het gaat om het boek Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India geschreven door oud-hoofdredacteur bij de New York Times, Joseph Lelyveld. Hoewel het boek zelf nog maar net is verschenen, is de schok alleen al groot door recensies die zijn verschenen in de Britse media.

Gandhi was in de eerste helft van de twintigste eeuw de leider van de onafhankelijkheidsbeweging in India en streefde naar geweldloos verzet. Zijn erenaam betekent ‘Grote ziel’. In 1948 werd hij vermoord door een fanatieke hindoe. Hij wordt door velen nog steeds als de geestelijke vader van India gezien.

Gandhi’s seksuele relaties

Volgens een recensie in de Daily Mail suggereert het boek dat Gandhi biseksueel was. In 1908 zou hij zou vrouw hebben verlaten voor een Duitse Joodse bodybuilder, Herman Kallenbach. De twee hebben twee jaar samengewoond in Johannesburg en schreven elkaar gepassioneerde brieven. Gandhi zou hebben geschreven: “Je hebt volledig bezit genomen van mijn lichaam”. Ook zouden ze elkaar beloofd hebben om “elkaar meer en meer liefde te geven… zo’n liefde als de wereld nog nooit eerder gezien heeft.”

Later, als de twee mannen van elkaar gescheiden zijn omdat Kallenbach niet mee mag reizen naar India, schrijft Gandhi onder anderen: “Je portret staat op de schoorsteenmantel in mijn slaapkamer, die staat tegenover mijn bed”. Ook zou Gandhi gezegd hebben dat hij zich niks vervelenders kon voorstellen dan seks met een vrouw en liet hij Kallenbach beloven niet met lust naar vrouwen te kijken.

Racist

Een recensie in de Telegraph meldt dat Gandhi volgens het boek bovendien een racist was. “We gingen naar een gevangenis voor kaffers (scheldwoord voor neger)”, zou Gandhi gezegd hebben tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika. “Dat we niet bij de blanken werden ingedeeld was nog te begrijpen, maar om op hetzelfde niveau als de inheemsen te worden geschaald, was te veel. Kaffers zijn onbeschaafd en de veroordeelden nog meer. Ze zijn lastig, erg vies en leven als dieren”.

Volgens de Wall Street Journal wordt Gandhi in het boek afgeschilderd als ‘een seksuele weirdo en een politieke amateur die vaak gemeen was voor de mensen om hem heen’. Ook zou Gandhi de Italiaanse fascist Mussolini hebben bewonderd om ‘zijn inzet voor de armen, zijn tegenstand tegen globalisering en zijn liefde voor zijn eigen volk.’

De schrijver van de biografie, Joseph Lelyveld is niet de minste. Hij werkte veertig jaar voor de New York Times, waarvan zeven jaar als hoofdredacteur. Hij schreef veel boeken over de Afrikaanse Apartheid en won met één van die boeken de Pulitzer Prize. Hij claimt overigens in het boek de woorden biseksueel en racist niet gebruikt te hebben.

Reactie India

De Indiase deelstaat Maharashtra wil dat de overheid het boek bant omdat het bol zou staan van de blasfemie. Ook verschillende leden van het Indiase congres hebben toegezegd actie te ondernemen tegen deze ‘smet op Gandhi’. “Het is een modegril geworden om de reputatie van Indiase leiders te bezoedelen om publiciteit te genereren voor de snelle verkoop van nieuwe boeken of heruitgaves van oude boeken”, zegt minister Prithviraj Chavan in de Times of India. Volgens Gandhi-experts zijn de aantijgingen van Lelyveld feitelijk onjuist.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×