Week van de koloniale geschiedenis

WOII-massagraf gevonden bij Altenburg

Het Leinawald, iets ten oosten van Altenburg – Afb: Google Maps
Bij het Duitse dorpje Altenburg (Thüringen) is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Op dit moment zijn al 41 skeletten opgegraven.

Autoriteiten vermoeden dat in het gebied, met een afmeting van ongeveer twintig bij twintig meter, wel rond de honderd lichamen kunnen liggen. In het massagraf liggen waarschijnlijk de stoffelijke resten van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen buitenlandse krijgsgevangenen. Deze werden in een kamp in de omgeving waren opgesloten. Bij de lichamen is een identificatieplaatjegevonden. Dit plaatje is echter onleesbaar. Van geen van de doden is de identiteit al vastgesteld en hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen is ook nog niet bekend.

- advertentie -

In het graf zijn verder verschillende persoonlijke eigendommen van de slachtoffers gevonden, zoals enkele kammen en een zakmes.

Het massagraf bevindt zich in het Leinawald bij het Duitse dorp Altenburg, iets ten zuiden van Leipzig. De vondst is bekendgemaakt door de Duitse dienst voor oorlogsgraven. De onderzoekers hopen dat de opgraving woensdag afgerond kan worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: