Dark
Light

Wrak IJsselkogge na berging naar Lelystad

Auteur:
1 minuut leestijd
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten

Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten
Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten
Het zestiende-eeuwse wrak van de kogge die twee jaar geleden bij Kampen werd gevonden, wordt na de berging volgend jaar overgebracht naar Stichting Batavialand in Lelystad overgebracht. Het scheepswrak zal daar nader worden onderzocht.

De kogge werd in 2012 gevonden tijdens archeologisch onderzoek in de IJssel, ter hoogte van de Koggewerf, dichtbij de binnenstad van Kampen. Het wrak kan niet op de vindplaats blijven liggen, vanwege een zogenaamde zomerbedverlaging, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Dit omvangrijke project moet de waterveiligheid van de regio verbeteren.

Ook een aak en punter die op bij Kampen gevonden zijn, worden geborgen en dan naar Batavialand gebracht. Mocht blijken dat de schepen in goede staat verkeren, dan worden ze in Lelystad geconserveerd. Dit neemt naar schatting twee jaar in beslag. Hierna kunnen de schepen worden overgebracht naar een locatie om ze tentoon te stellen. Als de schepen niet in goede staat verkeren dan gaan ze naar een depot in Nijkerk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Op dit moment brengt een team van experts in beeld welke mogelijkheden er zijn om de IJsselkogge, aak en punter te lichten en bergen. De volgende stap is om de aanbesteding van de werkzaamheden voor te bereiden. Volgens planning vindt de berging plaats in de periode zomer-najaar 2015.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×