Dark
Light

Zoekmachine AltaVista definitief geschiedenis

1 minuut leestijd
Altavista in januari 1999 – Afb: web.archive.org
Altavista in januari 1999 – Afb: web.archive.org

Ooit werd AltaVista door veel internetters gezien als de beste zoekmachine die er was. Dat is echter al een hele tijd geleden en eigenaar Yahoo heet nu besloten definitief te stoppen met de zoekdienst. AltaVista wordt daarmee definitief internetgeschiedenis.

Zoekmachine AltaVista begon in 1995. De naam betekent “zicht van boven”. De zoekmachine groeide snel en was populair. AltaVista introduceerde ook verschillende nieuwigheden die door andere zoekmachines overgenomen werden. Zo liet AltaVista gebruikers bijvoorbeeld als eerste zoeken op gehele frasen en gebruikmaken van aanhalingstekens.

Babel Fish

De zoekmachine introduceerde ook de (inmiddels verdwenen) vertaaltoepassing Babel Fish. Deze dienst was overigens vernoemd naar de Babelvis uit het boek Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams.

In 1998 werd AltaVista verkocht aan Compaq en werd de site meer een portaalsite. Hierna ging het bergafwaarts. In 2004 werd Yahoo eigendom van AltaVista en dat bedrijf heeft nu besloten de zoekdienst per 8 juli te stoppen.

×